czwartek, 26 września 2013
piątek, 13 września 2013
Chocolate cake with cream mousse / Deser Czekoladowy
Zwykle jak piekę biszkopt robię więcej, tu piekłam biszkopt na ciasto i trochę z tego wykorzystałam do takich deserków. Są super proste i super smaczne.
Wystarczy rozdrobnić biszkopt i przełożyć go bitą śmietaną, nie zapominajmy, że taki biszkopt należy nasączyć. Ja pomiędzy środkowe warstwy dodałam trochę dżemu :).
Załączę przepis na biszkopt, ale wyjdzie go dużo więcej niż do takich deserków. Proponuje wykonać to przy okazji pieczenia ciasta :).
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 150g mąki
- 40g kakao (lub 30g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ostudzonej)
- 140g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy.
Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.Masę wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych form, pieczemy w piekarniku 30-40 minut w temp. 170stopni
niedziela, 8 września 2013
Łódeczki a'la pizzerinki - ciasto francuskie
Kolejny jedzenie według mojego pomysłu, bez przepisu, ale z wykorzystaniem tego co było w kuchni. Wyglądało - moim zdaniem - apetycznie, zwlaszcza przed upieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika, podałam łodeczki jako przekąskę do wina. Jakie składniki miałam w kuchni? Pewnie te co zwykle, włoskie dodatki :D
Składniki:
- ciasto francuskie
- szpinak mrożony
- pomidorki koktailowe
- oliwki
- parówki
- ser feta
- bazylia
- czosnek
- kabanosy
- śmietana
Wykonanie? Banalne, ja jednak robiąc pierwszy raz nie przemyślałam tego do końca, stąd rożnica w opisie i zdjęciach. Z ciasta należy wyciąć prostokąciki, brzegi zagiąć delikatnie. Na patelni podsmażyć szpinak z odrobiną śmietany. Prostokąciki zapiec w piekarniku, dosłownie 5 minut, by potem nie zrobiło się takie kluchowate ciasto. Na upieczone prostokąciki powinno się wyłożyc szpinak i kolejno poukładać składniki, takie jak pomidorki, oliwki, ser, parówki, ja dodałma też kilka liści świeżej bazylii. Całość można również oprószyć serem żółtym. Podpiekamy całość jakies 10 minut w 180st. Stale monitorując, w miare potrzeb można przypiec dłużej. Polecam jako przekąskę
wtorek, 3 września 2013
Mus Jabłkowy
Kocham przetwory! Ach, każdą ilość warzyw i owoców chętnie przerobię i zamknę w słoiczkach. Nie ma nic przyjemniejszego szarą i morką jesienią lub mroźną i białą zimą niż domowe zapasy z piwnicy. Wieczory są wtedy taki długie, to doskonała możliwość poczuć trochę lata, na przykład przy okazji ciepłej szarlotki. Na robudzenie proponuję świeża chałkę z dżemem. Mniam ! My to lubimy :)
Kolejnym owocem w słoiczku, który można znaleźć w mojej spiżarce są jabłuszka. A dokładniej mus z jabłek. Nie jest za słodki, ani za kwaśny, jest taki w sam raz na poprawę humoru :)
Składniki:
- ilość jabłek jaką posiadamy
- cukier w zależności od naszych potrzeb, mus można próbować w trakcie :)
- odrobina wody, dosłownie trochę na dnie
Jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i skórki, wrzucić do rondla. Dolać wodę, przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu. Dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając, dodać cukier. Rozgnieść całość praską do ziemniaków. Przełożyć gotowy mus do wypieczonych w piekarniku słoiczków, zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wstawić do piekarnika i pasteryzować lub też zrobić to tradycyjnie w garnku z wodą i ściereczką.
Pozdrawiam, e.jankowska
Żeberka w Coli
Jakiś czas temu naszła mnie ochota na "słodki obiad". Zwykle takich nie jem, nie lubię na przykład pierogów z twarogiem, truskawkami czy czymś podobnym na obiad. Jako każdy inny posiłek ok, choć też nie koniecznie, ale zjem. Wracając jednak do żeberek, zadziałała chyba reklama, ot zobaczyłam w Tv jakiś gotowy pomysł czy coś podobnego. Skusiłam się, znalazłam przepis i zrobiłam.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 szklanka keczupu
- 1 szklanka coli
- musztarda dijon
- pieprz, papryka, majeranek, czosnek
- dwie łyżki miodu
"Żeberki" pokroiłam na mniejsze części, najwygodniejsze są porcje z dwoma kostkami. Należy przygotować marynatę, składającą się ze wszystkich składników. Następnie polecałabym rękawy do pieczenia, najłatwiej jest wlać tam marynatę, wrzucić żeberka i przynajmniej godzinę potrzymać to wszytsko w lodówce, Rękawy są o tyle wygodne, że wystarczy je położyć na naczynie żaroodporne lub nawet blaszkę i włożyć do piekarnika. Można również marynatę wpakować do zwykłego worka, tylko nie takiego całkiem cienkiego, wymieszać w nim sos i żeberka, schłodzić i następnie wylać marynatę wraz z żeberkami do naczynia żaroodpornego.
Podobno wyszły super, ja jednak straciłam na nie ochotę zanim zdąrzyły się upiec.
Przyjemnie było je przygotować, jeść wolę żeberka bez miodu i bez coli.
Pozdrawiam, e.jankowska
poniedziałek, 2 września 2013
Dzem poziomkowy
- poziomki, tak z 0,5 kg
- cukier, nie za dużo
- garnek :)
Pozdrawiam, Edyśka.
niedziela, 1 września 2013
Time for some Salmon / Łosoś z warzywami
Łosoś
na Warzywach zapiekany z Mozzarellą
Składniki:
- Dwa filety z łososia (lub dwa dzwonki z łososia)
- Mieszanka „warzyw na patelnię” lub wersja full:
- o Marchew, cebula, kukurydza, fasolka szparagowa, cukinia, brokuł, papryka, cebula….
- Główka czosnku
- Świeży tymianek, koperek, natka pietruszki
- Masło (ok. 2-3 łyżek stołowych)
- Przyprawy: pieprz, sól, oregano
Jest to jedno z najsmaczniejszych dań jakie jadłam, przepis wymyślony na potrzebę chwili, składniki to produkty znalezione w domu.
Danie zrobione pierwszy raz spontaniczne - drugi z wielkiej chęci sprawdzenia czy odtworzone na wzór będzie równie smaczne. Było nawet lepsze !
Za każdym razem można dowolnie modyfikować to danie. Polecam z całego serca i żołądka !
1. Łososia
delikatnie opłukujemy, lekko osuszamy, rozkładamy płasko na desce, Zdejmujemy skórę
(tu jest filmik gdyby sobie ktoś nie radził http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zdjac-skore-z-lososia
), solimy i pieprzymy obie strony (ja nie żałowałam soli ! )
2. Warzywa
układamy w naczyniu (żaroodpornym) posypujemy przyprawami i ziołami.
3. Na
warzywach układamy kawałki łososia, na łososiach układamy pokrojone (na pół
albo na mniejsze części) ząbki czosnku, plasterki masła i zioła.
4. Pieczemy
około 20 minut w 180st. (Należy to monitorować!). Na chwilę przed wyjęciem na
łososiu poukładać plastry sera Mozzarella i zapiec jeszcze chwilę.
5. Smacznego !
Włoski (boski) Bakłażan
Włoski Bakłażan
Składniki:
- 1 bakłażan
- 0,5kg mielonego fileta z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe bułki tartej i mleko do jej namoczenia
- przyprawy włoskie(suszone pomidory, bazylia, czosnek) - ja mam mieszanki gotowe :)
- pomidor
- ser żółty
Bakłażana umyłam, przecięłam, wydrążyłam środek. Następnie przygotowałam nadzienie: zmieniłam pierś z kurczaka, dodałam sól, pieprz, suszone pomidory (malutkie kawałki), czosnek suszony, bazylię suszoną, jedno jajko, trochę bułki tartej namoczonej w mleku.
Wydrążonego bakłażanka nadziałam mięsnym farszem, przykryłam to plastrami pomidora, posypałam bazylią (świeżą) i posypałam serem.
Wyszło pięknie, smacznie, egzotycznie i przede wszytskim bardzo aromatycznie.
Polecam. :)
Etykiety:
Bakłażan,
Nadziewane warzywa,
pierś z kurczaka,
Włoskie smaki
Subskrybuj:
Posty (Atom)