czwartek, 26 września 2013

piątek, 13 września 2013

Chocolate cake with cream mousse / Deser Czekoladowy


Zwykle jak piekę biszkopt robię więcej, tu piekłam biszkopt na ciasto i trochę z tego wykorzystałam do takich deserków. Są super proste i super smaczne.
Wystarczy rozdrobnić biszkopt i przełożyć go bitą śmietaną, nie zapominajmy, że taki biszkopt należy nasączyć. Ja pomiędzy środkowe warstwy dodałam trochę dżemu :).

Załączę przepis na biszkopt, ale wyjdzie go dużo więcej niż do takich deserków. Proponuje wykonać to przy okazji pieczenia ciasta :).



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150g mąki
  • 40g kakao (lub 30g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ostudzonej)
  • 140g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy.
Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.  Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.Masę wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych formpieczemy w piekarniku 30-40 minut w temp. 170stopni 
(po tym czasie biszkopt już nie opadnie więc możecie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony).


A już niedlugo... babeczki różne różniaste babeczki!

niedziela, 8 września 2013

Łódeczki a'la pizzerinki - ciasto francuskie


           Kolejny jedzenie według mojego pomysłu, bez przepisu, ale z wykorzystaniem tego co było w kuchni. Wyglądało - moim zdaniem - apetycznie, zwlaszcza przed upieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika, podałam łodeczki jako przekąskę do wina. Jakie składniki miałam w kuchni? Pewnie te co zwykle, włoskie dodatki :D

Składniki:
  •  ciasto francuskie
  • szpinak mrożony
  • pomidorki koktailowe
  • oliwki
  • parówki
  • ser feta
  • bazylia
  • czosnek
  • kabanosy
  • śmietana


Wykonanie? Banalne, ja jednak robiąc pierwszy raz nie przemyślałam tego do końca, stąd rożnica w opisie i zdjęciach. Z ciasta należy wyciąć prostokąciki, brzegi zagiąć delikatnie. Na patelni podsmażyć szpinak z odrobiną śmietany. Prostokąciki zapiec w piekarniku, dosłownie 5 minut, by potem nie zrobiło się takie kluchowate ciasto. Na upieczone prostokąciki powinno się wyłożyc szpinak i kolejno poukładać składniki, takie jak pomidorki, oliwki, ser, parówki, ja dodałma też kilka liści świeżej bazylii. Całość można również oprószyć serem żółtym. Podpiekamy całość jakies 10 minut w 180st. Stale monitorując, w miare potrzeb można przypiec dłużej. Polecam jako przekąskę




 




wtorek, 3 września 2013

Mus Jabłkowy




Kocham przetwory! Ach, każdą ilość warzyw i owoców chętnie przerobię i zamknę w słoiczkach. Nie ma nic przyjemniejszego szarą i morką jesienią lub mroźną i białą zimą niż domowe zapasy z piwnicy. Wieczory są wtedy taki długie, to doskonała możliwość poczuć trochę lata, na przykład przy okazji ciepłej szarlotki. Na robudzenie proponuję świeża chałkę z dżemem. Mniam ! My to lubimy :)

Kolejnym owocem w słoiczku, który można znaleźć w mojej spiżarce są jabłuszka. A dokładniej mus z jabłek. Nie jest za słodki, ani za kwaśny, jest taki w sam raz na poprawę humoru :)

Składniki:
  • ilość jabłek jaką posiadamy
  • cukier w zależności od naszych potrzeb, mus można próbować w trakcie :)
  • odrobina wody, dosłownie trochę na dnie


Jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i skórki, wrzucić do rondla. Dolać wodę, przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu. Dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając, dodać cukier. Rozgnieść całość praską do ziemniaków. Przełożyć gotowy mus do wypieczonych w piekarniku słoiczków, zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wstawić do piekarnika i pasteryzować lub też zrobić to tradycyjnie w garnku z wodą i ściereczką.

Pozdrawiam, e.jankowska











Żeberka w Coli

      


  Jakiś czas temu naszła mnie ochota na "słodki obiad". Zwykle takich nie jem, nie lubię na przykład pierogów z twarogiem, truskawkami czy czymś podobnym na obiad. Jako każdy inny posiłek ok, choć też nie koniecznie, ale zjem. Wracając jednak do żeberek, zadziałała chyba reklama, ot zobaczyłam w Tv jakiś gotowy pomysł czy coś podobnego. Skusiłam się, znalazłam przepis i zrobiłam.

Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1 szklanka keczupu
  • 1 szklanka coli
  • musztarda dijon
  • pieprz, papryka, majeranek, czosnek
  • dwie łyżki miodu
          "Żeberki" pokroiłam na mniejsze części, najwygodniejsze są porcje z dwoma kostkami. Należy przygotować marynatę, składającą się ze wszystkich składników. Następnie polecałabym rękawy do pieczenia, najłatwiej jest wlać tam marynatę, wrzucić żeberka i przynajmniej godzinę potrzymać to wszytsko w lodówce, Rękawy są o tyle wygodne, że wystarczy je położyć na naczynie żaroodporne lub nawet blaszkę  i włożyć do piekarnika. Można również marynatę wpakować do zwykłego worka, tylko nie takiego całkiem cienkiego, wymieszać w nim sos i żeberka, schłodzić i następnie wylać marynatę wraz z żeberkami do naczynia żaroodpornego.
Podobno wyszły super, ja jednak straciłam na nie ochotę zanim  zdąrzyły się upiec.
Przyjemnie było je przygotować, jeść wolę żeberka bez miodu i bez coli.
Pozdrawiam, e.jankowska

poniedziałek, 2 września 2013

Dzem poziomkowy


Dzem poziomkowy, ale bez proporcji, bo ich nie znam. Zwykle gotuje na oko, a w zasadzie na zapach, tak wącham potrawy i wiem czy są już ok, czy przyrawione są odpowiednio. Nie lubię próbować w trakcie ;).

  • poziomki, tak z 0,5 kg
  • cukier, nie za dużo
  • garnek :)
Wsypałam poziomki do garnuszka, chwilę gotowałam, dopiero potem należy dodać cukier. Ważne jest zawsze by przetworów owocowych nie gotować za długo jeśli chcemy by zostały w nich witaminki :). Gorący dzem nalezy wpakować do sloiczka, zakręcić i spasteryzować, albo gotując jakieś 5minut w gorącej wodzie (woda odrobinę poniżej nakrętki), albo w piekarniku. Dokładne rady na pewno są gdzieś w internecie, ale nie u mnie, bo ja to robię "na wyczucie". :)

Pozdrawiam, Edyśka.

niedziela, 1 września 2013

Time for some Salmon / Łosoś z warzywami

   Łosoś na Warzywach zapiekany z Mozzarellą


            Składniki:

  •   Dwa filety z łososia (lub dwa dzwonki z łososia)
  •   Mieszanka „warzyw na patelnię” lub wersja full:
  •         o   Marchew, cebula, kukurydza, fasolka szparagowa, cukinia, brokuł, papryka, cebula….
  • Główka czosnku
  •  Świeży tymianek, koperek, natka pietruszki
  • Masło (ok. 2-3 łyżek stołowych)
  • Przyprawy: pieprz, sól, oregano




Jest to jedno z najsmaczniejszych dań jakie jadłam, przepis wymyślony na potrzebę chwili, składniki to produkty znalezione w domu.


Danie zrobione pierwszy raz spontaniczne - drugi z wielkiej chęci sprawdzenia czy odtworzone na wzór będzie równie smaczne. Było nawet lepsze !

 Za każdym razem można dowolnie modyfikować to danie. Polecam z całego serca i żołądka  !










1.       Łososia delikatnie opłukujemy, lekko osuszamy, rozkładamy płasko na desce, Zdejmujemy skórę (tu jest filmik gdyby sobie ktoś nie radził http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zdjac-skore-z-lososia ), solimy i pieprzymy obie strony (ja nie żałowałam soli ! )

2.      Warzywa układamy w naczyniu (żaroodpornym) posypujemy przyprawami i ziołami.

3.      Na warzywach układamy kawałki łososia, na łososiach układamy pokrojone (na pół albo na mniejsze części) ząbki czosnku, plasterki masła i zioła.

4.      Pieczemy około 20 minut w 180st. (Należy to monitorować!). Na chwilę przed wyjęciem na łososiu poukładać plastry sera Mozzarella i zapiec jeszcze chwilę.

5.      Smacznego !










Włoski (boski) Bakłażan



Niespodziewanie tata kupił dziś bakłażany, nie czekając długo i z nieopisaną radością (bo warzywa psiankowe uwielbiam) rozejrzałam się po kuchni, zebrałam co miałam i zrobiłam obiad. Wyszedł doskonale. Mieszanka przypraw włoskich to mój ulubiony smak. Mniam. To danie nazwę Boski "Włoski bakłażan". A co akurat miałam w kuchni, a własnie to:


Włoski Bakłażan


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 0,5kg mielonego fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej i mleko do jej namoczenia
  • przyprawy włoskie(suszone pomidory, bazylia, czosnek) - ja mam mieszanki gotowe :)
  • pomidor
  • ser żółty


    Bakłażana umyłam, przecięłam, wydrążyłam środek. Następnie przygotowałam nadzienie: zmieniłam pierś z kurczaka, dodałam sól, pieprz, suszone pomidory (malutkie kawałki), czosnek suszony, bazylię suszoną, jedno jajko, trochę bułki tartej namoczonej w mleku.
      Wydrążonego bakłażanka nadziałam mięsnym farszem, przykryłam to plastrami pomidora, posypałam bazylią (świeżą) i posypałam serem.
Wyszło pięknie, smacznie, egzotycznie i przede wszytskim bardzo aromatycznie.
Polecam. :)
  _____________________________________________________________________________





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.