Filet z piersi kurczaka z ziołami i papryczką chilli. Mniam!
Co będzie nam potrzebne:
do marynaty:
- oliwa
- papryczka chilli
- tymianek i inne zioła wg uznania
- sól, pieprz
- papryka słodka (sproszkowana)
- ew. przyprawa do kurczaka
- Przygotowanie marynaty: Kurczaka (umyte i przekrojone na mniejsze porcje filety) polewamy miksturą zawierającą oliwę, zioła, pokrojone w talarki papryczki chilli, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka.
- Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie możemy przygotować sałatkę/surówkę do obiadu.
- Po zamarynowaniu kurczaka smażymy - ja smażę na suchej patelni bo marynował sie w oliwie. Można też go piec i tu proponuje dodać do pieczenia warzywa.
Nie zapominajmy, że tłuszcz jest ważnym nośnikiem smaku i niezbędnym elementem urozmaiconej diety.
Smacznego!
juz uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie zrobiłam ... a już pokochałam! http://trytodesign.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPolecam! Nic trudnego, a naprawdę smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńSuper,mniam .)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ostre smaki, więc chętnie wypróbuję, tym bardziej że przepis wydaje się być bardzo prosty :)
OdpowiedzUsuń