piątek, 13 grudnia 2013

Oatmeal cookies / Ciastka owsiane





Ciasteczka owsiane 


  • 150g płatków owsianych górskich
  • 20 g otrębów pszennych
  • 30 g mąki żytniej razowej
  • 15 g mąki pszennej
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 70 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g nasion słonecznika
  • 30 g margaryny śmietankowej
  • 35 g melasy + 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia










Produkcja ciasteczek owsianych jest równie prosta jak większości muffinów,
wrzucamy wszystko do jednej miski i dokładnie łączymy składniki.


Porcje składników nakładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia, następnie spłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy w 190 stopniach przez 10 min, po czym kolejne 3 minuty
przy włączonym termoobiegu.






Trochę świątecznego nastroju.Pogoda nie sprzyja, ciężko poczuć magię zbliżających się Świąt. 










Zwinięty przez dłuższy czas brystol może być trudny do pocięcia. Ja go zawsze prasuję, to tylko papier, nic mu się nie dzieje, przekładam go jednak pergaminem bo lepiej żeby się nie przybrudził. Potem pocięte karnety prasuję jeszcze raz. A tak to wygląda w moim wykonaniu :). 



Dziś piątek 13. wolałam nie wiedziec. 
Wchodzę na bloga a tam też same jedynki i trójki.

 Nowy wpis i nowe kombinacje jedynek i trójek.




2 komentarze:

  1. najlepsze to te chrupiące, owsiane ciacha :)
    zabawnie się złożyło z tą liczbą ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...