Składniki
- 2 duże papryki (mogą być w różnych kolorach),
- 4 dojrzałe pomidory,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka oleju lub lepiej masła klarowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- ostra papryka w proszku – wg uznania,
- sól i pieprz
- cukinia
Przygotowanie
- Cebulę pokroic w piórka (półksiężyce). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
- W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklic od czasu do czasu mieszając. Kiedy się zrumieni, wsypać słodką paprykę w proszku, podsmażać jeszcze przez moment, aby papryka stała się bardziej aromatyczna.
- Dodać pokrojone pomidory i chwilę dusic - zredukowac płyny. Następnie dodać pokrojoną świeżą paprykę i cukinię (pokrojoną w plasterki), podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 10 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić jeszcze przez 15 minut.
- Ja podałam sobie to danie z kaszą jaglaną. Smacznego!
Przypominam o Rozdaniu u mnie klik.
Bardzo lubię takie leczo i sama bardzo często robię podobne :):) Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńps na zdjęciach pojawia się cukinia a w przepisie jej zabrakło:)
kocham cukinie pod każdą postacią! :) wegetariańskie tylko lepsze jest. mnie kiełbasa w leczo nie zmakuje!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
wyglada oblednie! narobilas mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZbieram listę moich przepisów na wegański tydzień i to muszę spróbować!!! (może jednak da się przeżyć bez mięsa) ^_^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie i często je robię :-)
OdpowiedzUsuń