poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Chicken leg / Pieczone udka

czyli kurza noga.






Skłądniki:
- oskrobane młodeh ziemniaki
- 4 udka z kurczaka
-oliwa lub masło,
- czerwona cebula (ja miałam tylko białą), czosnek, 
- marchewkowe talarki
- kilka pomidorków cherry, sparzonych i obranych ze skórki (ale to nie jest konieczny zabieg) *
- natka pietruszkiopcjonalnie: listki świeżego tymianku, szałwii, oregano lub estragonu (posiekane)
- sól i pieprz, papryka słodka i trochę ostrej, ja lubię również przyprawę kurczak złocisty :)
-polecam teraz latem dodać paprykę i cukinię.

To kolejna potrawa, w której dopuszczalne są swobodne wariacje składnikowe.









Wykonanie:

Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem, ziołami i przyprawami (jeśli dodajecie gotową przyprawę do kurczaka nie dosalajcie więcej i nie pieprzcie już tej kury). 

Odstawić.


Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.

Duże  naczynie żaroodporne wysmarować oliwą (albo jakąś blachę, która będzie się po prostu gorzej prezentowała). 

Ułożyć  pokrojone w ćwiartki i posypane przyprawiamy warzywa,  doprawione udka z kurczaka położyć na wierzch, skórą do góry! 

Całość albo skropić oliwą albo lepiej poukładać kilka malutkich kawałków masła najlepiej na udkach. Pookładać pokrojony na mniejsze części czosnek. 

Całość piec około 40 minut, po upływie 30 minut polecam monitorować nasze nóżki.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.