niedziela, 1 września 2013

Time for some Salmon / Łosoś z warzywami

   Łosoś na Warzywach zapiekany z Mozzarellą


            Składniki:

  •   Dwa filety z łososia (lub dwa dzwonki z łososia)
  •   Mieszanka „warzyw na patelnię” lub wersja full:
  •         o   Marchew, cebula, kukurydza, fasolka szparagowa, cukinia, brokuł, papryka, cebula….
  • Główka czosnku
  •  Świeży tymianek, koperek, natka pietruszki
  • Masło (ok. 2-3 łyżek stołowych)
  • Przyprawy: pieprz, sól, oregano




Jest to jedno z najsmaczniejszych dań jakie jadłam, przepis wymyślony na potrzebę chwili, składniki to produkty znalezione w domu.


Danie zrobione pierwszy raz spontaniczne - drugi z wielkiej chęci sprawdzenia czy odtworzone na wzór będzie równie smaczne. Było nawet lepsze !

 Za każdym razem można dowolnie modyfikować to danie. Polecam z całego serca i żołądka  !










1.       Łososia delikatnie opłukujemy, lekko osuszamy, rozkładamy płasko na desce, Zdejmujemy skórę (tu jest filmik gdyby sobie ktoś nie radził http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zdjac-skore-z-lososia ), solimy i pieprzymy obie strony (ja nie żałowałam soli ! )

2.      Warzywa układamy w naczyniu (żaroodpornym) posypujemy przyprawami i ziołami.

3.      Na warzywach układamy kawałki łososia, na łososiach układamy pokrojone (na pół albo na mniejsze części) ząbki czosnku, plasterki masła i zioła.

4.      Pieczemy około 20 minut w 180st. (Należy to monitorować!). Na chwilę przed wyjęciem na łososiu poukładać plastry sera Mozzarella i zapiec jeszcze chwilę.

5.      Smacznego !










1 komentarz:

  1. Łosoś? Mówię tak! a gdy w grę wchodzi mozzarella.... mmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...