Dobry, tani, zawsze smaczny i szybki pomysł na przekąskę, na przykład w Sylwestra?
Paszteciki, najszybsze to oczywiście te zrobione z mrożonego ciasta francuskiego.
Na zdjęciu poniżej widac jakie paszteciki przygotował mój tata na święta (to jego dłonie, ja mam trochę delikatniejsze :)). Nadziewane były farszem z kapusty i grzybów, taka alternatywa dla pierogów.
Nadzienie może by dowolne:
- farsz z drobno posiekanych pieczarek, ktore warto podsmażyc na patelni z cebulką
- farsz jak do pierogów świątecznych - kapusta i grzyby
- mielony szpinak z czosnkiem i serem feta (podsmazony na patelni uprzednio)
- pomidorowa salsa Tu przepis
- i każdy inny, który lubisz
Ciasto francuskie (gotowe) lekko rozwałkowac, pokroic w kwadraty, na brzegu posmarowac farszem i zwinac. Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 200 st C około 15 min, do momentu aż ładnie się zrumienią.
Polecam!
Przygotowuję również darmowy kalendarz, do samodzielnego wydrukowania.
Kalendarz będzie w formacie A4, ale mozna to zmienic.
Będzie czarno-biały i minimalistyczny.
Czyli tak jaki lubię najbardziej.
Freebies, free download, printable calendar.
A mnie sie bardzoi ten pomysl podoba...
OdpowiedzUsuńZwlaszcza, ze zawsze placze mi sie po lodowce jakies nadprogramowe ciasto francuskie...
:)
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń