Składniki
- 1½ szklanki soczewicy czerwonej
- 100 g selera (bulwa)
- 220 g marchewki
- 1 średni ziemniak
- 3 duże pieczarki (ok. 150g)
- 3 szalotki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- duża garść posiekanej kolendry
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę płuczemy, aż woda będzie klarowna, przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy na sicie.
- Seler, marchew i ziemniaka obieramy, kroimy na kawałki. Szalotkę obieramy i razem warzywa gotujemy na parze do miękkości.
- Pieczarki ścieramy na grubych oczkach (można też pokroić w drobną kostkę) i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
- Gdy soczewica (wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie) i warzywa trochę przestygną miksujemy je na gładka masę, przekładamy do miski.
- Dodajemy do masy: starty drobno czosnek, dwa żółtka, posiekaną kolendrę, miękkie masło, pozostałą oliwę oraz przesmażone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do pasztetu. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką, formy keksowej (długość 30cm).
- Pieczemy ok. 40–45 minut w temperaturze 175°C. Wyjmujemy gdy lekko przestygnie. Pasztet kroimy całkowicie wystudzony, najlepiej gdy schłodzi się w lodówce. Smacznego!
Użyłam przepisu z tej strony Jest dobry, nie zmieniałam go wcale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.