Krewetki z czarnym ryżem
Składniki
- ok 20szt. krewetek
- czarny ryż
- czosnek
- natka pietruszki
- ostra papryczka chilli
- kilka kropli soku z cytryny
- odrobina sezamu
- dwie garści rukoli
Przygotowanie
- Ryż gotujemy przez 20 minut w wodzie. Do gotowania możemy dodać pancerzyki/ogonki od krewetek.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy na niej ząbek czosnku, oraz posiekany kawałek ostrej papryczki i drobno pokrojone suszone pomidory. Dodajemy krewetki (ok 20 sztuk).
- Podlewamy je niewielką ilością białego wina, odparowujemy.
- Przesmażamy przez chwilę, dodajemy odcedzony czarny ryż. Mieszamy
- Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek oraz trochę soku z cytryny.
- Na talerzu układamy umytą rukolę i na to ryż z krewetkami! Posypujemy sezamem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.