Składniki na ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- ¾ kostki margaryny - stopić
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę, którą jednak da się uformować ręką lub zagnieść wszystko na stolnicy, na początku siekając suche składniki z masłem. Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 2 białka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami; dodawać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).*
- Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!
** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
- 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
- 40 g masła
Przygotowanie:
- Czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
- Smacznego!
Przepis częsciowo pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń