Najlepsza jaka mi wyszła!
Rewelacyjny i prosty przepis.
Jak to zrobic? Co będzie nam potrzebne?
Co będzie nam potrzebne:
- na bulion: ja użyłam udka kurczaka i kawałka kości wieprzowej (takiej na zupę)
- kawałek selera, wielkości malutkiej mandarynki
- maly korzeń pietrzuszki
- dwie małe marchewki
- trochę pora
- sól i pieprz, 4 ziela angielskie i dwa listki laurowe
- pomidory w puszce
- trochę przecieru pomidorowego
- trochę bazylii
- makaron
- woda :-)
- śmietana do zupy
Przygotowanie:
Gotujemy kości na małym ogniu z solą, piperzem, liściem laurowym i zielem angielskim.Zupa mam byc raczej mocno aromatyczna wiec nie przesadzcie z wodą, ja gotowałam w małym garnku takim hmmm na oko ze 3-4l :D Im mniejszy gaz tym lepiej. Jak mięso jest już miękkie dodajemy pokrojone na mniejsze częsci warzywa: marchew, seler, pietruszkę i pora. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone pomidory z puszki, dodajemy trochę bazylii i ew. trochę soli i pieprzu. Redukujemy te pomidory, tzn smażymy powoli aż częśc wody odparuje. Dodajemy do tego 2-3 duże łyżki przecieru pomidrowego - ja lubię bardzo pomidorową zupę pomidorową.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy nasz mus pomidorowy. gotujemy chwilę razem. Następnie wszytsko blendujemy/ miksujemy.
Gotujemy makaron, kształt wedle uznania. Ja wolę jak zupa chwilkę "odczeka", jak sałatka wydaje mi sie wtedy smaczniejsza, smaki się przegryzają. Na talerz wykładamy makaron, nalewamy zupę krem i na środku kładziemy łyżką smietankę, mozna ozdobic listkiem bazylii lub innego zioła. Chyba o niczym nie zapomniałam. Prosta i smaczna zupa.
Pamiętajcie zupa gotowana powoli i na mięsie z kością jest smaczniejsza! Nie bójcie się warzyw!
zjadłabym taką zupkę, nawet teraz :D
OdpowiedzUsuńHmmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Chętnie wrócę po przepis :)
OdpowiedzUsuń♥
Kocham tą zupę!!!Oczywiście następny raz ,zrobię według Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona!
OdpowiedzUsuń