wtorek, 27 maja 2014

Zupa krem z pomidorów - Tomato soup

Najlepsza jaka mi wyszła!
Rewelacyjny i  prosty przepis.



Jak to zrobic? Co będzie nam potrzebne?




Co będzie nam potrzebne:
  • na bulion: ja użyłam udka kurczaka i kawałka kości wieprzowej (takiej na zupę)
  • kawałek selera, wielkości malutkiej mandarynki
  • maly korzeń pietrzuszki
  • dwie małe marchewki
  • trochę pora
  • sól i pieprz, 4 ziela angielskie i dwa listki laurowe
  • pomidory w puszce
  • trochę przecieru pomidorowego
  • trochę bazylii
  • makaron 
  • woda :-)
  • śmietana do zupy

Przygotowanie:

Gotujemy kości na małym ogniu z solą, piperzem, liściem laurowym i zielem angielskim.Zupa mam byc raczej mocno aromatyczna wiec nie przesadzcie z wodą, ja gotowałam w małym garnku takim hmmm na oko ze 3-4l :D Im mniejszy gaz tym lepiej. Jak mięso jest już miękkie dodajemy pokrojone na mniejsze częsci warzywa: marchew, seler, pietruszkę i pora. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone pomidory  z puszki, dodajemy trochę bazylii i ew. trochę soli i pieprzu. Redukujemy te pomidory, tzn smażymy powoli aż częśc wody odparuje. Dodajemy do tego 2-3 duże łyżki przecieru pomidrowego - ja lubię bardzo pomidorową zupę pomidorową.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy nasz mus pomidorowy. gotujemy chwilę razem. Następnie wszytsko blendujemy/ miksujemy. 
Gotujemy makaron, kształt wedle uznania. Ja wolę jak zupa chwilkę "odczeka", jak sałatka wydaje mi sie wtedy smaczniejsza, smaki się przegryzają. Na talerz wykładamy makaron, nalewamy zupę krem i na środku kładziemy łyżką smietankę, mozna ozdobic listkiem bazylii lub innego zioła. Chyba o niczym nie zapomniałam. Prosta i smaczna zupa.
Pamiętajcie zupa gotowana powoli i na mięsie z kością jest smaczniejsza! Nie bójcie się warzyw!





5 komentarzy:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...