Ostra akcja, dla miłośników dań pikantnych.
Zapraszam do dodawania przepisów na dania z ostrą papryczką.
Nie tylko papryczką chilli, mogą to być również papryczki piri piri, jalapeno, chipotle i inne.
Bardzo proszę o dodawanie podlinkowanego banerka akcji na Waszym blogu.
Wpisy, które nie będą zawierały banera ani w poście, ani na blogu nie zostaną zaakceptowane.
Zapraszam do dodawania przepisów na dania z ostrą papryczką.
Nie tylko papryczką chilli, mogą to być również papryczki piri piri, jalapeno, chipotle i inne.
Bardzo proszę o dodawanie podlinkowanego banerka akcji na Waszym blogu.
Wpisy, które nie będą zawierały banera ani w poście, ani na blogu nie zostaną zaakceptowane.
Rozgrzejcie wyobraźnię, podejmijcie wyzwanie!
Mój pierwszy najbardziej podstawowy pomysł na Chilli już jutro, a tu mała zajawka
Dla wszystkich zainteresowanych tematem papryczek, podaje kilka linków do ciekawych stron:
1. Ostra papryczka zawiera kapsaicynę, alkaloid odpowiedzialny za jej ostry smak. Pamiętaj, że za dużo ostrości zabija całkowicie smak potrawy, a więc papryczki należy dodawać z umiarem. Kupując paprykę należy zwrócić uwagę na to aby była jędrna, a skórka nie była pomarszczona i matowa. Obok nazwy papryczki podana jest cyfra wyrażająca ostrość w skali od 1-10. Wiecej...
2. Ostry smak papryki wcale nie jest smakiem. Smaki są cztery: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Czym jest w takim razie ostrość papryki? To po prostu ból (w przypadku tych najpikantniejszych odmian dość dotkliwy) - odbieramy go przez nerwy bólowe, a nie kubki smakowe. Ostrość papryki czujemy wszak nie tylko na języku.
Palce lizać trochę informacji, np o uzależnieniu od ostrości.
3. Jeszcze zapraszam do blogowej koleżanki na kolejną dawkę informacji i przepis na pikantne rissotto z pieczarkami Kulinarada
4. Na koniec ciekawostka:
4. Na koniec ciekawostka:
W 1912 roku austriacki farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi.Rozwinięcie ciekawostki Skala Scoville'a
Banery do akcji:
link do Akcji ogranizowanej na zmiksowani.pl
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny post i super zdjecia!!!
OdpowiedzUsuńZdjęcia będą coraz lepsze bo... mam nowy obiektyw! :D Dziękuję :)
Usuń:)) mi by sie przydał nowy aparat:))
UsuńZapraszam na kolejne moje candy:) masz u mnie szczescie wiec kto wie:)
Świetna akcja..myślę, że się skuszę, mój mężczyzna lubi ostre(ale to jak się pogodzimy, może zasłuży na obiad ;-p ). Ja lubiłam, jednak obecnie przez wrażliwy układ pokarmowy przechodzę zmiany żywienia o 180 st. Try to design
OdpowiedzUsuń