poniedziałek, 8 grudnia 2014

Czekoladowe ciasto z kremem i bananami


Mója domowa wersja ciasta "kopiec kreta". Bo ciasto z paczki... to wiadomo, ze nie wiadomo :). 





Ciasto:
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 8 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao


Masa:

  • 500 g śmietanki 30%
  • 2 fixy do ubijania śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej


  • 3 banany
  • sok z cytryny
Na zdjęciu poniżej pomyliłam kolejnośc zdjęc z przygotowania ciasta.Najpierw babany potem krem.  Przepraszam :).


PRZYGOTOWANIE:

1. Mąki przesiej. Oddziel białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubij białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawaj po jednym żółtku, potem delikatnie wlej wcześniej roztopione i ostudzone masło. 


2. Na końcu małymi partiami wsypuj mąkę tortową, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.

3. Gotową masę wlej do formy i wkłóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz ok. 20 minut do "suchego patyczka".

4.Śmietankę ubij. Cukier puder zmieszaj z fixem, a następnie dodaj do śmietany - łączymy składniki.

5.Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach  (lub weż gotowe kawałki czekolady - czekolada to chyba czekolada) i dodaj do przygotowanej masy - dokładnie rozmieszaj.

6.Jeśli ciasto jest pieczone w blaszce prostokątnej to odetnij górę ciasta (cienki plaster). Odcięte ciasto pokrusz i odkłóż do osobnego naczynia. 

7. Banany obierz, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu banany nie sczernieją). banany połóż na spodzie ciasta. 

8. Ciasto posmaruj / przełóż masą śmietanową (tata mowi, że ciasto się przekłada masą, a tata się zna!). 

9. Całość posyp pokruszonym ciastem (ktore odcięliśmy na początku).

10. Ciasto chciałoby teraz nabrac smaku i spędzic najbliższe dwie godzinki w chłodnym miejscu :)






W przygotowaniu zaległe, teraz już świąteczne Candy :)

10 komentarzy:

  1. Prezentuje się smacznie :) Mogę prosić kawałeczek?:D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę Cię odwiedzać bo jestem na cukrowym odwyku, a Twoje zdjęcia sprawiają że zaczynam mieć drgawki na ich widok..... syndrom odstawienia mi się włącza. Wygląda pysznie....chyba muszę iść pobiegać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie mogla odstawic cukru. Kocham wszystko co jest słodkie :)

      Usuń
    2. Ale ja muszę....za dużo tego w mojej diecie...z pobudek zdrowotnych bardziej jak z kaprysu to robię.

      Usuń
  3. Na jakiej wielkości blaszki są podane składniki? Na dużą czy mała?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jakiej wielkości blaszke są podane składniki? Na dużą czy mała? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...