niedziela, 23 sierpnia 2015

Pizza na cienkim spodzie

Wege pizza



Składniki:

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 3 duże świeze dojrzałe pomidory
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano)
  • świeżo mielony pieprz do smaku


dodatki opcjonalnie, łącz jak lubisz najbardziej:

  • 4-5 średnich pieczarek
  • kilka plasterków szynki/ salami
  • 1 kulka mozzarelli - 125g
  • listki bazylii
  • garśc rukoli
  • pomidor (pamiętaj, że pomidor "rozwadnia' pizzę)
  • oliwki
  • czerwona cebula
  • kukurydza






Przygotowanie:

Po najlepszy rozczyn z drożdzy, odsyłam do  tu
A po przepis na ciasto pochodzi  stąd.


Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.


Wszystkie składniki na sos zblenduj razem. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części. 
Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm, posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki szybki i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).

Po prawej pizza wege: mozarella, oliwki, pomidor, cukinia, czerwona cebula, sos i po upieczeniu rukola i feta.
Po lewej: mozarella, pomidor, cebula, salami, sos i po upieczeniu rukola.



Podczas przygotowania pizzy korzystałam z przepisu na pizzę

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest pyszna i dośc prosta skoro mi wyszła. Nigdy wczesniej nie robilam ciasta drożdzowego - tata się zawsze tym zajmował :-D

      Usuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...