Składniki
- 140g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 75g płatków owsianych
- 125g miękkiego nie solonego masła
- 75g brązowego cukru
- 100g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 75g suszonej żurawiny
- 50g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię. Połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska. Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis nie mój, ale Nigelli, pochodzi z http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciastka_z_zurawina.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.