sobota, 28 grudnia 2013

Ciastka owsiane


Składniki
  • 140g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75g płatków owsianych
  • 125g miękkiego nie solonego masła
  • 75g brązowego cukru
  • 100g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier  (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię. Połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.  Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis nie mój, ale Nigelli, pochodzi z  http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciastka_z_zurawina.php 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.