niedziela, 29 grudnia 2013

Cinnamon rolls / Bułeczki cynamonowe




Składniki:
ciasto:
- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g stopionego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli

nadzienie:
- 50 g stopionego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu



Jak je zrobić?

Wsypać mąkę do miski, nastepnie wkruszyć drożdzę, wsypać cukier i zalać niewielką ilością letniego mleka. Całość wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. W tym czasie przygotować masę cynamonową, niezwykle trudną :). Ja mieszam masło z cynamonem i imbirem oraz odrobiną przypraw korzennych.
Po upływie tego czasu, dodać szczyptę soli, żółtko, masło i resztę mleka. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i jednolite. Ponownie przykryć na okolo 40 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrosło, należy rozwałkować je na prostokąt, posmarować masą cynamonową i
zrolować.  Roladę pokroić w plastry.

Piec przez 15 minut w 200 st.C.





Potrzębuję takiego sprzętu, gdyby ktoś, gdzieś, coś widział proszę dać mi znać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...