Składniki:
ciasto:
- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g stopionego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
nadzienie:
- 50 g stopionego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Jak je zrobić?
Wsypać mąkę do miski, nastepnie wkruszyć drożdzę, wsypać cukier i zalać niewielką ilością letniego mleka. Całość wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. W tym czasie przygotować masę cynamonową, niezwykle trudną :). Ja mieszam masło z cynamonem i imbirem oraz odrobiną przypraw korzennych.
Po upływie tego czasu, dodać szczyptę soli, żółtko, masło i resztę mleka. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i jednolite. Ponownie przykryć na okolo 40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrosło, należy rozwałkować je na prostokąt, posmarować masą cynamonową i
zrolować. Roladę pokroić w plastry.
Piec przez 15 minut w 200 st.C.
Potrzębuję takiego sprzętu, gdyby ktoś, gdzieś, coś widział proszę dać mi znać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.