wtorek, 29 stycznia 2013

Grupa krwi O

grupa krwi O

o najstarsza grupa krwi. Mieli ją nasi przodkowie w zamierzchłych czasach, kiedy człowiek był głównie myśliwym i zbieraczem. Potrzebował ogromnej siły i wytrzymałości. Dlatego ludzie o grupie krwi 0 mają najsilniejszy system odpornościowy.Służy im przede wszystkim białko zwierzęce. Pierwsi posiadacze grupy 0 mieli system trawienny idealnie przystosowany do spożywania mięsa - wysoki poziom kwasów żołądkowych, który je szybko rozkładał. Najkorzystniejszym źródłem protein jest dla nich czerwone mięso, ale też wszystkie rodzaje drobiu i ryby z dodatkiem warzyw i owoców. Niekorzystne są produkty mączne i mleczne. Posiadacze grupy 0 raczej nie nadają się na wegetarian.
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Ponieważ to moja grupa krwi, dodam najwięcej informacji o niej. Zainteresowanych innymi grupami krwi, proszę o info i prześlę na maila. Inaczej post będzie przesadnie długi J.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.
Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch “czarne oczko”.
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.
Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
Przyprawy
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

Pożywienie korzystne
Wątróbka, mięso, owoce morza, sól jodowana, brokuły, szpinak, kapusta, dynia i jej pestki, orzechy włoskie, pomidory, pietruszka, cebula, czerwona papryka, jarmuż, kalarepa, karczoch, por, rzepa, śliwki, figi, algi.

Pożywienie neutralne
Zboża, ryż, fasole, warzywa strączkowe, banany, jabłka, gruszki, kozi ser, masło, mozzarella, mleko sojowe.

Pożywienie niekorzystne
Wszelkie produkty z mąki, zwłaszcza pszennej, soczewica, kukurydza; produkty mleczne: jogurty, kefiry, sery, maślanka, lody; kalafior i brukselka, orzeszki ziemne i pistacjowe, awokado, czerwona fasola, pomarańcze, jeżyny, mandarynki, melony, rabarbar, truskawki, makarony, czarne oliwki, biała i czerwona kapusta, pieczar


UWAGA:
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Jako odpowiedź na te zarzuty – d’Adamo przedstawił zeznania 6627 osób które dobrowolnie zdecydowały się przejść na podawany przez niego system odzywiania, i w 71-78% ich zdrowie (cierpieli na róźne przypadłości) uległo poprawie. Po raz kolejny jednak zarzucono tym wynikom, że były oparte na “własnych odczuciach” osób raportujących i nie moga być zrównane w ważności z klinicznymi wynikami badań.
Do tej pory pozostaje niejasne ile jest prawdy a ile mitologii w proponowanej przez d’Adamo klasyfikacji.
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/



http://zenforest.wordpress.com/2008/10/04/dieta-dla-grup-krwi-a-b-ab-0/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.