Kiedy człowiek odkrył plusy mieszkania w jednym miejscu, coraz chętniej zajmował się rolnictwem oraz uprawą ziemi.
System pokarmowy zaczął się przestawiać, by czerpać jak największe korzyści z odżywiania się roślinami. Wtedy właśnie wyodrębniła się grupa krwi A. Jej posiadacze, spadkobiercy osadników, to urodzeni wegetarianie rozkwitający na roślinnym wikcie. Najlepiej służy im pożywienie świeże, czyste i organiczne, słabo zaś trawią nabiał, mięso i tłuszcz.
Pożywienie korzystne
Ryby: dorsz, karp, łosoś, pstrąg, sardynka, sieja; warzywa: brokuły, cykoria, kalarepka, cebula, czosnek, marchew, karczochy, kiełki, pietruszka, por, rzepa, szpinak; owoce: ananasy, morele, czereśnie, jagody, wiśnie, grejpfruty, figi, śliwki; produkty sojowe, oleje roślinne, orzeszki ziemne, pestki dyni; wafle ryżowe, gryka, mąka żytnia, owies; musztarda.
Pożywienie neutralne
Jogurty, maślanka, orzechy laskowe, migdały, płatki kukurydziane, ryż naturalny, awokado.
Pożywienie niekorzystne
Mięso (także drób); mleko i sery; ryby: halibut, flądra, węgorz, śledź, tuńczyk; produkty z mąki pszennej, bułki z otrębami, pumpernikiel; papryka, pomidory, bakłażany, biała i czerwona kapusta, oliwki, pieczarki, ziemniaki; owoce: mango, banany, pomarańcze, mandarynki, kokosy, melony; ocet, pieprz, żelatyna, keczup, majonez.
Kiedy człowiek odkrył plusy mieszkania
w jednym miejscu, coraz chętniej zajmował się rolnictwem oraz uprawą ziemi.
System
pokarmowy zaczął się przestawiać, by czerpać jak największe korzyści z
odżywiania się roślinami. Wtedy właśnie wyodrębniła się grupa krwi A. Jej
posiadacze, spadkobiercy osadników, to urodzeni wegetarianie rozkwitający na
roślinnym wikcie. Najlepiej służy im pożywienie świeże, czyste i organiczne,
słabo zaś trawią nabiał, mięso i tłuszcz.
Czynniki utraty wagi
Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy
przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ
wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego
spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w
postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A
i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spowalniający metabolizm.
Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które
upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie
grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni
jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu
zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc
zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe,
niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Żywność, która sprzyja
wzrostowi wagi:
Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci
tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
Fasolka nerkowata (kidney) – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
Fasolka nerkowata (kidney) – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Żywność, która sprzyja spadkowi
wagi:
Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają
zatrzymywaniu płynów;
Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
Ananas – zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
Ananas – zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz
te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby
całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Niewskazane: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny,
gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny,
wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane:>dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica,
pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń,
ślimaki, żółty okoń.
Niewskazane: alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara,
kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli,
okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli,
skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia,
żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Niewskazane: chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki,
pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Niewskazane: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju
krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Niewskazane: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca,
pistacjowych.
Fasole i inne rośliny
strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto,
zielona, groch “czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
Niewskazane: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej,
tamaryndowej.
Zboża
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Niewskazane: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków
familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków
pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Niewskazane: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi,
chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba
z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
Ziarna i makarony
Wskazane: gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka
ryżowa, mąka żytnia, owies.
Niewskazane: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki
białej, mąki pełnopszenicznej.
Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska,
cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta
bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny,
marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska,
szpinak.
Niewskazane: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty,
czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki
hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno,
pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
Owoce
Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone,
figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne,
czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Niewskazane: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów
kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy,
sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z
cytryną).
Niewskazane: soku z papai, soku pomarańczowego, soku
pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos
sojowy, tamari.
Niewskazane: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z
jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego,
pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny
oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski
wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Niewskazane: cayenne, czerwonej koniczyny, kocimiętki,
rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Niewskazane: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej
herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody
Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Niewskazane: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
UWAGA:
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Jako odpowiedź na te zarzuty – d’Adamo
przedstawił zeznania 6627 osób które dobrowolnie zdecydowały się przejść na
podawany przez niego system odzywiania, i w 71-78% ich zdrowie (cierpieli na
róźne przypadłości) uległo poprawie. Po raz kolejny jednak zarzucono tym
wynikom, że były oparte na “własnych odczuciach” osób raportujących i nie moga
być zrównane w ważności z klinicznymi wynikami badań.
Do tej pory pozostaje niejasne ile jest
prawdy a ile mitologii w proponowanej przez d’Adamo klasyfikacji.
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/
http://zenforest.wordpress.com/2008/10/04/dieta-dla-grup-krwi-a-b-ab-0/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.