Wyjeżdżam sobie na dwudniowe wczasy!
Kawa z lodem:
Składniki:
Kawa rozpuszczalna,
kostki lodu,
woda gorąca i "w temp. pokojowej", a najlepiej z lodowki
opcjonalnie cukier/słodzik/,
wysoka szklanka i słomka.
Wykonanie:
Do szklanki wsypuje odpowiadającą mi ilość kawy, zwykłe około 1,5 łyżeczki.
To zalewam 2cm gorącej wody, mieszam, rozpuszczam, resztę zalewam chłodną wodą,
wrzucam kostki lodu, słodzikuje, aplikuję słomkę, szukam wygodne miejsca i robię sobie przerwę na kawę.
Bardzo proste! Bardzo lubię!
Pogoda ma być niezła, ostatnie ciepłe chwile? Ostatnia szansa na taką kawę :)
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 żółtka (w zależności od wielkości)
- 100 g masła
- 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
- ok. 500 g czarnej porzeczki (ja miałam dżem - homemade)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie części (mniejszą i większą), każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10 minut.
Wyjąć i rozsypać równą warstwą porzeczki. Mniejszą część ciasta rwać na małe kawałeczki i układać na owocach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy ciasto musi być zmrożone.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 170 st. C z termoobiegiem. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony : http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/07/kruche-ciasto-z-czarna-porzeczka.html
p.s Serio ma być jeszcze ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.