czwartek, 22 sierpnia 2013

Summer coffee

Wyjeżdżam sobie na dwudniowe wczasy!

Kawa z lodem:
Składniki:
Kawa rozpuszczalna,
 kostki lodu, 
woda gorąca i  "w temp. pokojowej", a najlepiej z lodowki
opcjonalnie cukier/słodzik/,
 wysoka szklanka i słomka.

Wykonanie:
Do szklanki wsypuje odpowiadającą mi ilość kawy, zwykłe około 1,5 łyżeczki. 
To zalewam 2cm gorącej wody, mieszam, rozpuszczam, resztę zalewam chłodną wodą, 
wrzucam kostki lodu, słodzikuje, aplikuję słomkę, szukam wygodne miejsca i robię sobie przerwę na kawę.



Bardzo proste! Bardzo lubię!
Pogoda ma być niezła, ostatnie ciepłe chwile? Ostatnia szansa na taką kawę :)







Składniki: 
  • 1 1/2  szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 żółtka (w zależności od wielkości)
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok. 500 g czarnej porzeczki (ja miałam dżem - homemade) 


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto.

Podzielić na dwie części (mniejszą i większą), każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Większą częścią ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10 minut. 

Wyjąć i rozsypać równą warstwą porzeczki. Mniejszą część ciasta rwać na małe kawałeczki i układać na owocach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy ciasto musi być zmrożone. 

Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 170 st. C z termoobiegiem. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.






p.s Serio ma być jeszcze ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...