3 garści suszonych grzybów leśnych – prawdziwki, podgrzybki etc. Duża cebula Liść laurowy Kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku Szklanka śmietany do zup i sosów Łyżka mąki Sól, pieprz do smaku gotowany makaron Jedna marchewka, trochę korzenia pietruszki
Przygotowanie:
1
Namoczone przez noc grzyby kroimy następnego dnia i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły (dolewamy oprócz tego dodatkowo wody, jak na zupę).
2
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie (ziele można utłuc w moździerzu).
3
Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy masło, śmietanę zmieszaną z mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupą zalewamy makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.