Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 5 średniej wielkości jabłek (ok. 1,5 - 2 kg)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Całośc rozkruszamy palcami, do momentu aż ciasto nabierze konsystencji „mokrego piasku”. Następnie ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spozywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
2. Jedno małe lub pół dużego obranego jabłka tarkujemy/trzemy na tarce. Jabłka myjemy i obieramy, wykrajamy gniazda i kroimy na małe kawałki. Gotujemy z odrobinką wody, tak jak do dzemu na zimę, tylko trochę krócej. Dodajemy trochę cukru i łyżeczkę cynamonu i imbiru. Mus mieszamy z tartym jabłkiem.
3. Wyjmujemy ciasto z lodowki (oddzielamy kawałek, wielkości meskiej pięści i chowamy do lodówki - jeśli chcemy je potem rozwałkowac i pokroic w paski dekoracyjnie na wierzchu ciasta lub do zamrażalki jeśli chcemy to ciasto na koniec zetrzec na tarce :) ) resztę układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Tak przygotowane wkładamy do pieca na ok. 15 minut. Ciasto podpiekamy w temperaturze 180 stopni .
4.Na podpieczonym cieściem rozsmarowujemy mus jabłkowy, a kawałek ciasta, który czekał w lodówce lub zamrażalce układamy lub tarkujemy na wierzchu.
5. Całośc pieczemy teraz ok. 20 minut :)
6. Można podawac na ciepło lub na zimno, z lodami lub bitą śmietaną :)
Moja dekoracja:
Wersja z bitą śmietaną dla największych łasuchów
Smakowicie
OdpowiedzUsuńHmmm uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami i cynamonem ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
Bardzo ładnie się prezentuje na zdjęciach! Mam słabość
OdpowiedzUsuńdo kratki na cieście w każdym wydaniu ;)
To moje ulubione ciasto! Mama ozdabia je tak samo <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) wypróbuje na pewno, od dawna szukam prostego przepisu na ciasto :)
OdpowiedzUsuń