Mója domowa wersja ciasta "kopiec kreta". Bo ciasto z paczki... to wiadomo, ze nie wiadomo :).
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 8 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
Masa:
- 500 g śmietanki 30%
- 2 fixy do ubijania śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 banany
- sok z cytryny
Na zdjęciu poniżej pomyliłam kolejnośc zdjęc z przygotowania ciasta.Najpierw babany potem krem. Przepraszam :).
PRZYGOTOWANIE:
2. Na końcu małymi partiami wsypuj mąkę tortową, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Gotową masę wlej do formy i wkłóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz ok. 20 minut do "suchego patyczka".
4.Śmietankę ubij. Cukier puder zmieszaj z fixem, a następnie dodaj do śmietany - łączymy składniki.
5.Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach (lub weż gotowe kawałki czekolady - czekolada to chyba czekolada) i dodaj do przygotowanej masy - dokładnie rozmieszaj.
6.Jeśli ciasto jest pieczone w blaszce prostokątnej to odetnij górę ciasta (cienki plaster). Odcięte ciasto pokrusz i odkłóż do osobnego naczynia.
7. Banany obierz, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu banany nie sczernieją). banany połóż na spodzie ciasta.
8. Ciasto posmaruj / przełóż masą śmietanową (tata mowi, że ciasto się przekłada masą, a tata się zna!).
9. Całość posyp pokruszonym ciastem (ktore odcięliśmy na początku).
10. Ciasto chciałoby teraz nabrac smaku i spędzic najbliższe dwie godzinki w chłodnym miejscu :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPrezentuje się smacznie :) Mogę prosić kawałeczek?:D
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
Usuńnie mogę Cię odwiedzać bo jestem na cukrowym odwyku, a Twoje zdjęcia sprawiają że zaczynam mieć drgawki na ich widok..... syndrom odstawienia mi się włącza. Wygląda pysznie....chyba muszę iść pobiegać ;)
OdpowiedzUsuńJa bym nie mogla odstawic cukru. Kocham wszystko co jest słodkie :)
UsuńAle ja muszę....za dużo tego w mojej diecie...z pobudek zdrowotnych bardziej jak z kaprysu to robię.
UsuńOki, zaryzykuję go zrobić:)
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blaszki są podane składniki? Na dużą czy mała?
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blaszke są podane składniki? Na dużą czy mała? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuń