niedziela, 28 grudnia 2014

Francuskie paszteciki - prosta przekąska

Dobry, tani, zawsze smaczny i szybki pomysł na przekąskę, na przykład w Sylwestra?
Paszteciki, najszybsze to oczywiście te zrobione z mrożonego ciasta francuskiego. 
Na zdjęciu poniżej widac jakie paszteciki przygotował mój tata na święta (to jego dłonie, ja mam trochę delikatniejsze :)). Nadziewane były farszem z kapusty i grzybów, taka  alternatywa dla pierogów.

 Nadzienie może by dowolne:
  • farsz z drobno posiekanych pieczarek, ktore warto podsmażyc na patelni z cebulką
  • farsz jak do pierogów świątecznych - kapusta i grzyby
  • mielony szpinak z czosnkiem i serem feta (podsmazony na patelni uprzednio)
  • pomidorowa salsa Tu przepis
  • i każdy inny, który lubisz
Ciasto francuskie (gotowe) lekko rozwałkowac, pokroic w kwadraty, na brzegu posmarowac farszem i zwinac. Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 200 st C około 15 min, do momentu aż ładnie się zrumienią.


Polecam!





Przygotowuję również darmowy kalendarz, do samodzielnego wydrukowania.
Kalendarz będzie w formacie A4, ale mozna to zmienic.
Będzie czarno-biały i minimalistyczny. 
Czyli tak jaki lubię najbardziej.






Freebies, free download, printable calendar.


2 komentarze:

  1. A mnie sie bardzoi ten pomysl podoba...
    Zwlaszcza, ze zawsze placze mi sie po lodowce jakies nadprogramowe ciasto francuskie...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...