Zwykle jak piekę biszkopt robię więcej, tu piekłam biszkopt na ciasto i trochę z tego wykorzystałam do takich deserków. Są super proste i super smaczne.
Wystarczy rozdrobnić biszkopt i przełożyć go bitą śmietaną, nie zapominajmy, że taki biszkopt należy nasączyć. Ja pomiędzy środkowe warstwy dodałam trochę dżemu :).
Załączę przepis na biszkopt, ale wyjdzie go dużo więcej niż do takich deserków. Proponuje wykonać to przy okazji pieczenia ciasta :).
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 150g mąki
- 40g kakao (lub 30g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ostudzonej)
- 140g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy.
Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.Masę wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych form, pieczemy w piekarniku 30-40 minut w temp. 170stopni
Witaj. Trafiłam tu do Ciebie bo gdzieś zobaczyłam twoje Candy. Jak tu u Ciebie smakowicie :-), będę zaglądać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń