Jesień, uwielbiam.
Kolory zachwycają.
Wzrusza mnie taka pogoda, doskonale oddziałuje na moje poczucie piękna :)
Mus jabłkowy na zimę, na kanapkę lub do szarlotki.
SKŁADNIKI:
- dowolna ilość jabłek
- cukier wg uznania
- dowolne dodatki np. cynamon ( u mnie bez dodatków)
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy taka ilość cukru jaka nam odpowiada. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec zgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, aż będą miały konsystencję musu. Zdejmujemy z ognia gdy dżem będzie na tyle gęsty, że będzie odstawał od ścianek garnka.
Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 20-25 minut.
Po pasteryzacji odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Jest i piwnica z przetworami :)
Moje zbiory. Bo robić przetwory bardzo lubię, to kolejna forma odprężenia.
Prawie na koniec zapraszam do odwiedzenia tej strony:
A na koniec grzybek :)
Piwniczka wygląda imponująco! Gratulacje! lubię robic przetwory i lubię takie miejsca, niestety mieszkanie w bloku z ciepłą piwnica ogranicza bardzo moje zapędy :-)
OdpowiedzUsuńTo też piwnica w bloku, na szczęście jest zimno i cimno. Pozdrawiam.
Usuń