wtorek, 10 grudnia 2013

Grey Morning and Ginger Bread / Piernik

Strasznie smieszny poranek. Przyszła Pani sprząta mi mieszkanie. Przyjdzie też dziś właścicielka mieszkania :).


Ja mam dużo pracy z kartkami. Można je tu podejrzeć Weekendowa Kuchenka - STUDIO ARTCRAFT, jeszcze dużo do zrobienia przede mną. Ale bardzo to lubię, więc chętnie pracuję nawet do 1 w nocy :).




 Wigilijny Piernik 2013 



Dlatego dziś będzie mój pierniczek:




Składniki (forma-keksówka)
  • 125 gramów masła
  • szklanka brązowego cukru
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • dwie łyżki kawy Inki
  • szklanka mleka
  • dwa jajka
  • dwie szklanki mąki pszenne

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło w dużym rondlu, na małym ogniu. Kiedy jest już płynne dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód, łyżkę powideł i przyprawy (korzenną lub piernikową i cynamon). Podgrzewamy stale mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę. Kiedy masa lekko przestygnie dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jaja. Wszystko intensywnie mieszamy, tak żeby masa się spieniła. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę, cały czas mieszając dopóki nie usuniemy wszystkich grudek. 
  Przelewamy do foremki keksowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180'C. Studzimy piekarnik, a potem przekrawamy wzdłuż i przekładamy gorącymi powidłami. 
   Gotowy piernik polewamy polewą czekoladową, którą przygotowujemy,rozpuszczając tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną (łyżką) oleju i odrobiną mleka lub słodkiej śmietany







Lub piernik tradycyjny, z książki "Kuchnia polska"

  • 2 dag cukru na karmel
  • 40 dag cukru
  • 25 dag miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw ( goździki, cynamom, gałka muszkatołowa), lub gotowej mieszanki przypraw korzennych
  • 1 kg 25 dag mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 5-10 dag tłuszczu
  • marmolada do przełożenia (50 dag) powidła śłiwkowe lub dzem sliwkowy
  • woda



Wykonanie:
Karmel: 2 dag cukru zrumienić na patelni, wlać 1/8 litra wody, zagotować. Cukier zalać gorącym karmelem, wymiesza, gdy się rozpuści dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. 
Mąkę przesiać do miski (cześć zostawić na podsypywanie), dodać miód, sodę, jajka, stopiony tłuszcz i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blat (stolnicę) podsypaną mąką. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie doda mąki, jeżeli za gęste dolać wody. Ciasto zostawić na 30 minut.
Wywałkować  na 3  placki (do blachy) (grubość placka ok 1,5 cm). Wyłożyć do 3 foremek (lub do jeden i potem od nowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut. Oddzielić od formy, wyjąc, ostudzić. Placki przełożyć gorącą gęstą marmoladą. Przycisnąć obciążająca deseczką. Na drugi dzień kroić. 




I jeszcze moje domowe powidła śliwkowe! 












2 komentarze:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.