Ja zaczynam dzień od kawy, ale dziś wypiję pewnie dzbanek herbaty, a nie tylko dwa kubki.
Batoniki musli
Składniki:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (460 ml)
- 600 g płatków owsianych
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g dowolnych orzechów lub migdałów
- 400 g mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, daktyle, jabłka itp.)
(u mnie: rodzynki, morele i śliwki) - szczypta soli
- 100 g miodu
- 1/2 małego słoika konfitury morelowej
Wykonanie:
Lekko podgrzewamy skondensowane mleko. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce i sól. Dodajemy ciepłe mleko, miód i konfiturę, mieszając.
Rozsmarowujemy masę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na grubość 1-1,5 cm. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 st. na zloty kolor.
Kiedy przestygnie, kroimy na batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.