poniedziałek, 9 grudnia 2013

Na chłody i smutki ulubionej herbaty przynajmniej dwa kubki! / Batoniki owsiane



Ja zaczynam dzień od kawy, ale dziś wypiję pewnie dzbanek herbaty, a nie tylko dwa kubki. 








Batoniki musli

Składniki:
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (460 ml)
  • 600 g płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g dowolnych orzechów lub migdałów 
  • 400 g mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, daktyle, jabłka itp.)
    (u mnie: rodzynki, morele i śliwki)
  • szczypta soli
  • 100 g miodu
  • 1/2 małego słoika konfitury morelowej


Wykonanie:
Lekko podgrzewamy skondensowane mleko. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce i sól. Dodajemy ciepłe mleko, miód i konfiturę, mieszając.
Rozsmarowujemy masę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na grubość 1-1,5 cm. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 st. na zloty kolor.
Kiedy przestygnie, kroimy na batoniki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.