piątek, 21 lutego 2014

Rogaliki z mango i syropem klonowym - Croissants



Dziś mam dla Was przepis na rogaliki z mango - owocem, który uwielbiam i syropem klonowym. Dobry pomysł na weekendowe śniadanie, jesli zrobimy trochę większe. Lub na coś słodkiego do popołudniowej kawy :).






Co będzie nam potrzebne:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • jajko
  • szklanka wody
  • 0,5 kg masła

Przygotowanie:

  1. Z mąki, jajka i wody wyrobić pulchne, średnio sztywne ciasto.
  2. Uformować z niego kulę i odstawić na min. pół godziny do lodówki.
  3. Miękkie masło rozpłaszczyć w warstwę grubości ok. 2 cm i również schłodzić w lodówce.
  4. Rozwałkować ciasto, na środku położyć warstwę masła.
  5. Brzegi ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na grubość 1 cm.
  6. Odstawić w chłodne miejsce (od pół godziny do 2 godzin).
  7. Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować i odstawić w chłodne miejsce.
  8. Poprzedni punkt powtórzyć 4–6 razy.
  9. Rozwałkowane po raz ostatni ciasto kroimy w trójkąty. 
  10. Na szerszej części położyć kawałek obranego mango i zwinąć.
  11. Piec w temperaturze ok. 200'C, w zależności od wielkości 20-30 minut




źródło zdjęcia z instrukcją^











Rogaliki biorą udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.