Dziś mam dla Was przepis na rogaliki z mango - owocem, który uwielbiam i syropem klonowym. Dobry pomysł na weekendowe śniadanie, jesli zrobimy trochę większe. Lub na coś słodkiego do popołudniowej kawy :).
Co będzie nam potrzebne:
- 0,5 kg mąki pszennej
- jajko
- szklanka wody
- 0,5 kg masła
Przygotowanie:
- Z mąki, jajka i wody wyrobić pulchne, średnio sztywne ciasto.
- Uformować z niego kulę i odstawić na min. pół godziny do lodówki.
- Miękkie masło rozpłaszczyć w warstwę grubości ok. 2 cm i również schłodzić w lodówce.
- Rozwałkować ciasto, na środku położyć warstwę masła.
- Brzegi ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na grubość 1 cm.
- Odstawić w chłodne miejsce (od pół godziny do 2 godzin).
- Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować i odstawić w chłodne miejsce.
- Poprzedni punkt powtórzyć 4–6 razy.
- Rozwałkowane po raz ostatni ciasto kroimy w trójkąty.
- Na szerszej części położyć kawałek obranego mango i zwinąć.
- Piec w temperaturze ok. 200'C, w zależności od wielkości 20-30 minut
źródło zdjęcia z instrukcją^
Rogaliki biorą udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.