piątek, 20 marca 2015

Krewetki z czarnym ryżem




Składniki


  • ok 20szt. krewetek
  • czarny ryż
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • ostra papryczka chilli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • odrobina sezamu
  • dwie garści rukoli

Przygotowanie


  1. Ryż gotujemy przez 20 minut w wodzie. Do gotowania możemy dodać pancerzyki/ogonki od krewetek.
  2.  Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy na niej ząbek czosnku,  oraz posiekany kawałek ostrej papryczki i drobno pokrojone suszone pomidory. Dodajemy krewetki (ok 20 sztuk).
  3. Podlewamy je niewielką ilością białego wina, odparowujemy.
  4.  Przesmażamy przez chwilę, dodajemy odcedzony czarny ryż. Mieszamy
  5.  Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek oraz trochę soku z cytryny.
  6.   Na talerzu układamy umytą rukolę i na to ryż z krewetkami! Posypujemy sezamem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.