niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto 'mokry piasek Meksyku' z masą kokosową



Ciasto bez pieczenia, czekoladowo - kokosowe. Superaśnie szybkie w wykonaniu. I chyba smaczne bo wszyscy, którzy mieli możliwośc spróbowac chętnie zjędli. Uda się każdemu, a prezentuje się wspaniale. Upiękni każde przyjęcie, np urodziny małej królewny :)


Spód:
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 4 lyzki stolowe masla
  • 6 kostek czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować na mokry piasek (koloru meksykańskiej ziemi, jak mówi to Nigella :-)).
  2.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym z ciasteczkowej masy uformować spód, tworząc wyższe brzegi.Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. 

Masa bounty:

  • 200g wiorek kokosowych
  • 330ml śmietany 30%
  • śmietan fix

  • + migdały do dekoracji
  •    wstążka do ozdoby
  •    biszkopciki
  •    kolorowy cukier

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy na koniec ŚmietanFix. Chwilę jeszcze miksujemy. Dosypujemy delikatnie wiórki i mieszamy mieszadłem ręcznym, uważając na strukturę śmietany! 
  2.  Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.  Wyrównać.
  3. Ciasto można obłożyc biszkopcikami ( ja przekroiłam je na pół :)), górę obsypałam migradałami i fioletowym cukrem.
  4. Owijamy folią (lub wczesniej przewiązujemy wstążką) i wkładamy jeszcze na trochę (chociaz 30minut) do lodówki.















2 komentarze:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...