środa, 11 lutego 2015

Leczo wegetariańskie

Leczo, czy też gulasz, po prostu warzywa w sosie z pomidorów.



Składniki


  • 2 duże papryki (mogą być w różnych kolorach), 
  • 4 dojrzałe pomidory, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 1 łyżka oleju lub lepiej masła klarowanego 
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 
  • ostra papryka w proszku – wg uznania, 
  • sól i pieprz
  • cukinia

Przygotowanie


  1. Cebulę pokroic w piórka (półksiężyce). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. 
  3. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklic od czasu do czasu mieszając. Kiedy się zrumieni, wsypać słodką paprykę w proszku, podsmażać jeszcze przez moment, aby papryka stała się bardziej aromatyczna.
  4. Dodać pokrojone pomidory i chwilę dusic - zredukowac płyny.  Następnie dodać pokrojoną świeżą paprykę i cukinię (pokrojoną w plasterki), podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 10 minut. 
  5.  Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić jeszcze przez 15 minut. 
  6.  Ja podałam sobie to danie z kaszą jaglaną. Smacznego!









Przypominam o Rozdaniu u mnie klik.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie leczo i sama bardzo często robię podobne :):) Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity pomysł:)
    ps na zdjęciach pojawia się cukinia a w przepisie jej zabrakło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham cukinie pod każdą postacią! :) wegetariańskie tylko lepsze jest. mnie kiełbasa w leczo nie zmakuje!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbieram listę moich przepisów na wegański tydzień i to muszę spróbować!!! (może jednak da się przeżyć bez mięsa) ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie danie i często je robię :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...