niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto 'mokry piasek Meksyku' z masą kokosową



Ciasto bez pieczenia, czekoladowo - kokosowe. Superaśnie szybkie w wykonaniu. I chyba smaczne bo wszyscy, którzy mieli możliwośc spróbowac chętnie zjędli. Uda się każdemu, a prezentuje się wspaniale. Upiękni każde przyjęcie, np urodziny małej królewny :)


Spód:
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 4 lyzki stolowe masla
  • 6 kostek czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować na mokry piasek (koloru meksykańskiej ziemi, jak mówi to Nigella :-)).
  2.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym z ciasteczkowej masy uformować spód, tworząc wyższe brzegi.Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. 

Masa bounty:

  • 200g wiorek kokosowych
  • 330ml śmietany 30%
  • śmietan fix

  • + migdały do dekoracji
  •    wstążka do ozdoby
  •    biszkopciki
  •    kolorowy cukier

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy na koniec ŚmietanFix. Chwilę jeszcze miksujemy. Dosypujemy delikatnie wiórki i mieszamy mieszadłem ręcznym, uważając na strukturę śmietany! 
  2.  Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.  Wyrównać.
  3. Ciasto można obłożyc biszkopcikami ( ja przekroiłam je na pół :)), górę obsypałam migradałami i fioletowym cukrem.
  4. Owijamy folią (lub wczesniej przewiązujemy wstążką) i wkładamy jeszcze na trochę (chociaz 30minut) do lodówki.















piątek, 10 kwietnia 2015

Sernik na spodzie czekoladowym






Składniki na ciasto:



  • 2 ½ szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • ¾ kostki margaryny - stopić
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę, którą jednak da się uformować ręką lub zagnieść wszystko na stolnicy, na początku siekając suche składniki z masłem. Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki. 



Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie:


  1. W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami; dodawać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.  
  2.  Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).* 
  4. Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.

* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!
** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz



Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
  • 40 g masła

Przygotowanie:


  1. Czekolady i masło  roztopić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
  2.  Smacznego! 

Przepis częsciowo pochodzi z bloga Moje Wypieki


czwartek, 9 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Szybkie, proste i smaczne danie. Moja opcja jedzenia do pracy.



Składniki

    • makaron żytni
    • 4-6 suszonych pomidorów z oleju
    • 8-10 kulek mrożonego szpinaku
    • 100 ml śmietany słodkiej 12%
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • 2 ząbki czosnku
    • pół cebulki

Przygotowanie


  1. Szpinak wyjąć z zamrażalnika do miseczki, aby się rozmroził. 
  2.  Pomidory pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę obrac pokroic w drobną kosteczkę i zeszklic na patelni. Zdjąc z patelni i odłozyc na później.
  3. Zagotować wodę na makaron.
  4.  Szpinak wrzucić na patelnię, dodać (intensywnie mieszając) śmietanę, sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę, podsmażoną cebulkę i pomidory.
  5.  Ugotować makaron al dente, podawać z gorącym sosem szpinakowy
  6.    Smacznego!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.