wtorek, 29 stycznia 2013

Grupa krwi B

Powstała na skutek łączenia się, a także ścierania różnych kultur i ludzi.
Obdarzone nią osoby są silne i czujne, mają największą łatwość przystosowywania się do nowych warunków. Są spadkobiercami wędrowców, w zależności od potrzeb i klimatu zmieniających miejsce zamieszkania cechuje je wielka elastyczność. Może dlatego rzadziej zapadają na choroby serca czy nowotwory. Ich ciała są mało wrażliwe na zmiany diety i bardzo dobrze przyswajają różne produkty.

Pożywienie korzystne
Wszystkie warzywa liściaste, buraki, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, ziemniaki; mięso: baranina, jagnięcina, królik, dziczyzna; flądra, łosoś, makrela; jajka, niskotłuszczowe produkty mleczne, feta, mozzarella, serek wiejski, brokuły, banany, ananasy, papaja, śliwki, winogrona, jeżyny, olej z oliwek, czerwona fasola, przetwory owsiane i ryżowe, pieczywo chrupkie.

Pożywienie neutralne
Indyk, śledzie, karpie, maślanka, camembert, parmezan, migdały, pumpernikiel, jabłka, morele, gruszki, melony.

Pożywienie niekorzystne
Kukurydza, soczewica, awokado, dynia, karczochy, rzodkiewka, kukurydza, oliwki, pomidory; orzeszki ziemne, ziarno sezamu, kury, produkty z mąki pszennej i żytniej, kasza gryczana, bekon, szynka, drób, krewetki, łosoś wędzony, sery, lody, olej słonecznikowy i kukurydziany, orzechy i pestki, płatki kukurydziane, keczup, rabarbar, cynamon, żelatyna.


Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze – to trzymanie się diety.
Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
Zielone warzywa – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.
*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: >aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.
Orzechy i pestki
Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać: masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, “czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
Wskazane: >orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki cous-cous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
Warzywa
Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: zielona herbata.
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: >Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać: ketchupu.


UWAGA:
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Jako odpowiedź na te zarzuty – d’Adamo przedstawił zeznania 6627 osób które dobrowolnie zdecydowały się przejść na podawany przez niego system odzywiania, i w 71-78% ich zdrowie (cierpieli na róźne przypadłości) uległo poprawie. Po raz kolejny jednak zarzucono tym wynikom, że były oparte na “własnych odczuciach” osób raportujących i nie moga być zrównane w ważności z klinicznymi wynikami badań.
Do tej pory pozostaje niejasne ile jest prawdy a ile mitologii w proponowanej przez d’Adamo klasyfikacji.
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/



http://zenforest.wordpress.com/2008/10/04/dieta-dla-grup-krwi-a-b-ab-0/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.