Powstała na skutek łączenia się, a także ścierania różnych kultur i ludzi.
Obdarzone nią osoby są silne i czujne, mają największą łatwość przystosowywania się do nowych warunków. Są spadkobiercami wędrowców, w zależności od potrzeb i klimatu zmieniających miejsce zamieszkania cechuje je wielka elastyczność. Może dlatego rzadziej zapadają na choroby serca czy nowotwory. Ich ciała są mało wrażliwe na zmiany diety i bardzo dobrze przyswajają różne produkty.
Pożywienie korzystne
Wszystkie warzywa liściaste, buraki, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, ziemniaki; mięso: baranina, jagnięcina, królik, dziczyzna; flądra, łosoś, makrela; jajka, niskotłuszczowe produkty mleczne, feta, mozzarella, serek wiejski, brokuły, banany, ananasy, papaja, śliwki, winogrona, jeżyny, olej z oliwek, czerwona fasola, przetwory owsiane i ryżowe, pieczywo chrupkie.
Pożywienie neutralne
Indyk, śledzie, karpie, maślanka, camembert, parmezan, migdały, pumpernikiel, jabłka, morele, gruszki, melony.
Pożywienie niekorzystne
Kukurydza, soczewica, awokado, dynia, karczochy, rzodkiewka, kukurydza, oliwki, pomidory; orzeszki ziemne, ziarno sezamu, kury, produkty z mąki pszennej i żytniej, kasza gryczana, bekon, szynka, drób, krewetki, łosoś wędzony, sery, lody, olej słonecznikowy i kukurydziany, orzechy i pestki, płatki kukurydziane, keczup, rabarbar, cynamon, żelatyna.
Jeśli
osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny,
to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych
psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które
mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia
trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze – to trzymanie się
diety.
Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne
dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak
nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze
żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale
umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z
grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te
szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii
i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.
Żywność, która sprzyja
wzrostowi wagi:
Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo
metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Żywność, która sprzyja spadkowi
wagi:
Zielone warzywa – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.
*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.
Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.
*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz
te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek,
serc, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: >aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś,
jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk,
pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka,
kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli,
skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z
owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy,
ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju
krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju
słonecznikowego, oleju canola.
Orzechy i pestki
Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla
grupy B.
Unikać: masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła
orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów
pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
Fasole i inne rośliny
strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy,
fasolka nerkowata.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, “czarne oczko”, garbanzo,
pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
Wskazane: >orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka,
proso, ryż dmuchany.
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z
pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków
kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb
ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba
wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum,
obwarzanek, pełnopszennego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha,
makaronu soba, mąki cous-cous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki
pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
Warzywa
Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska,
gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska,
kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona,
papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha
jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy
żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek
zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja,
śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych,
persymonów, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z
winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji
migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej,
słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce
dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny,
goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika
pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: zielona herbata.
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych,
wody Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: >Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też
szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać: ketchupu.
UWAGA:
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Teoria diety wg grup krwi nie została nigdy potwierdzona naukowo.
Aczkolwiek jej twórca, Peter D’Adamo w swojej książce “Eat Right 4 Your Type”powołuje się na wiele naukowych pozycji, inni naukowcy ze sceptycyzmem odnieśli się do jego wniosków. Teoria nigdy nie przeszła prób klinicznych.
Po publikacji książki, wiele błędów zostało wytkniętych d’Adamo – np podawanie informacji jakoby grupa krwi 0 była najstarszą grupą krwi, podczas gdy jest nią ewolucyjnie grupa krwi A.
Pośród wielu innych zarzutów, jak np nieprawidłowe operowanie naukową terminologią, także chronologia pojawiania się grup krwi przedstawiona w publikacji d’Adamo, okazała się nieprawdziwa w świetle dowodów naukowych. (grupy krwi uformowały się w okresie 4,5-6 miliona lat temu, nie mogą więc odzwierciedlać społecznego podziału zaproponowanego przez d’Adamo).
Jako odpowiedź na te zarzuty – d’Adamo
przedstawił zeznania 6627 osób które dobrowolnie zdecydowały się przejść na
podawany przez niego system odzywiania, i w 71-78% ich zdrowie (cierpieli na
róźne przypadłości) uległo poprawie. Po raz kolejny jednak zarzucono tym
wynikom, że były oparte na “własnych odczuciach” osób raportujących i nie moga
być zrównane w ważności z klinicznymi wynikami badań.
Do tej pory pozostaje niejasne ile jest
prawdy a ile mitologii w proponowanej przez d’Adamo klasyfikacji.
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/
D’Adamo swoje wyniki badań prezentuje na stronie : http://www.dadamo.com/
http://zenforest.wordpress.com/2008/10/04/dieta-dla-grup-krwi-a-b-ab-0/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję.