Łosoś
na Warzywach zapiekany z Mozzarellą
Składniki:
- Dwa filety z łososia (lub dwa dzwonki z łososia)
- Mieszanka „warzyw na patelnię” lub wersja full:
- o Marchew, cebula, kukurydza, fasolka szparagowa, cukinia, brokuł, papryka, cebula….
- Główka czosnku
- Świeży tymianek, koperek, natka pietruszki
- Masło (ok. 2-3 łyżek stołowych)
- Przyprawy: pieprz, sól, oregano
Jest to jedno z najsmaczniejszych dań jakie jadłam, przepis wymyślony na potrzebę chwili, składniki to produkty znalezione w domu.
Danie zrobione pierwszy raz spontaniczne - drugi z wielkiej chęci sprawdzenia czy odtworzone na wzór będzie równie smaczne. Było nawet lepsze !
Za każdym razem można dowolnie modyfikować to danie. Polecam z całego serca i żołądka !
1. Łososia
delikatnie opłukujemy, lekko osuszamy, rozkładamy płasko na desce, Zdejmujemy skórę
(tu jest filmik gdyby sobie ktoś nie radził http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zdjac-skore-z-lososia
), solimy i pieprzymy obie strony (ja nie żałowałam soli ! )
2. Warzywa
układamy w naczyniu (żaroodpornym) posypujemy przyprawami i ziołami.
3. Na
warzywach układamy kawałki łososia, na łososiach układamy pokrojone (na pół
albo na mniejsze części) ząbki czosnku, plasterki masła i zioła.
4. Pieczemy
około 20 minut w 180st. (Należy to monitorować!). Na chwilę przed wyjęciem na
łososiu poukładać plastry sera Mozzarella i zapiec jeszcze chwilę.
5. Smacznego !
Łosoś? Mówię tak! a gdy w grę wchodzi mozzarella.... mmmm :)
OdpowiedzUsuń