wtorek, 25 lutego 2014

Babeczka czekoladowa - Chocolate cupcakes




Moja ulubiona babeczka, czekoladowa z kremem. Łatwa i piękna.


Co będzie potrzebne:
Do babeczek:
2 szklanki (500ml) i 2 łyżki (930ml) mąki pszennej
2 szklanki (500ml) cukru
3/4 szklanki (187ml) gorzkiego kakao
1 1/2 łyżeczki (8ml) proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki (3,7ml) sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki (3,7ml) soli
3 jajka
1 szklanka (250ml) mleka
1/2 szklanki (150ml) oleju
1 łyżka wanilii
papilotki
forma do babeczek

Do masy:
duża śmietana 30%
śmietan-fix
ew. groszki czekoladowe

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszac mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dodac jajka, mleko, olej, wanilię , ubic mikserem na średnich obrotach na gładką masę. Wlac równą warstwę do przygotowanych papilotek.
Odstawic na kilka minut. 

Piec przez około 30 minut, aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wystudzic.

W tym czasie ubic śmietanę kremówke (30%) ze śmietan-fixem.

Jeśli mamy rękaw cukierniczy to przełożyc do niego powstałą masę, jeśli nie, mozemy zwinąc papier do pieczenia  wg poniżej instrukcji. Ostudzone babeczki ozdobic kremem.



Tak wyglądają moje babeczki:








4 komentarze:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.