środa, 12 marca 2014

Ostra kurka! Czyli Kurczak Chilli


Filet z piersi kurczaka z ziołami i papryczką chilli. Mniam!

Co będzie nam potrzebne:
do marynaty:
  • oliwa
  • papryczka chilli
  • tymianek i inne zioła wg uznania
  • sól, pieprz
  • papryka słodka (sproszkowana)
  • ew. przyprawa do kurczaka
  1. Przygotowanie marynaty: Kurczaka (umyte i przekrojone na mniejsze porcje filety) polewamy miksturą zawierającą oliwę, zioła, pokrojone w talarki papryczki chilli, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka.
  2. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  3. W tym czasie możemy przygotować sałatkę/surówkę do obiadu.
  4. Po zamarynowaniu kurczaka smażymy - ja smażę na suchej patelni bo marynował sie w oliwie. Można też go piec i tu proponuje dodać do pieczenia warzywa.
Nie zapominajmy, że tłuszcz jest ważnym nośnikiem smaku i niezbędnym elementem urozmaiconej diety.

Smacznego!







5 komentarzy:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.