Kuskus? Rewelacja!
To taka pyszna kasza, taka ława do zrobienia, pasuje do niej wszystko.
Ja dodałam filet z kurczaka, zamarynowany w oliwie, tymianku i cytrynie, potem usmażony oczywiscie.
Do tego grilowana cukinia, świeże pomidory, liście sałaty rzymskiej, ogorek, ser mozzarella, zioła, Kasza kuskus pomidorki cherry, liscie bazylii, szczypiorek, natka pietruszki, sol, pieprz. Mniam!
Do pracy to idealne danie, doskonałe na zimno.
Znalazłam fajną i niedrogą kaszę kuskus. To już trzecie moje danie z kuskusem w ciągu tygodnia. Ale mam smaka na te kaszę! Polecam każdemu, kasze warto jeśc.
Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych.
5 Powodów dla których warto jeść kaszę:
1. Ze względu na jej
wartości odżywcze
Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego
ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest
oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji
mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli
plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem
wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone.
2. Jest dobrym źródłem błonnika
pokarmowego
Im grubsza kasza, tym więcej błonnika.
Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. Dzięki błonnikowi
kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita
grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do
produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po posiłku węglowodany
uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w
ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze
(gruboziarniste) nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej,
polecane są cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kolejną zaletą kasz,
wynikającą z zawartości błonnika, jest jej wpływ na obniżanie stężenia złego
cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy
żółciowej.
3. Dostarcza wielu
cennych składników mineralnych i witamin
Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku,
żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników,
wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji,
łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom
mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności.
4. Jest naturalnym,
nieprzetworzonym produktem spożywczym
Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku,
żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników,
wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji,
łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom
mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności.
5. Jest łatwa do
przygotowania i ma niską cenę
Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do
garnka, zalać wodą i gotować – gryczana czy kukurydziana potrzebuje zaledwie 20
minut. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy
ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo
niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia
(bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej
niska cena. Na jej bazie można przygotować zdrowe dania na każdą kieszeń.
Regularne spożywanie
kasz z pełnego ziarna może chronić nas przed:
o nadwagą i otyłością
o zaparciami
o hemoroidami
o polipami i nowotworami
jelita grubego
o nowotworami piersi
o kamicą pęcherzyka
żółciowego
o podwyższonym stężeniem
cholesterolu we krwi
o miażdżycą i udarami
o cukrzycą typu
Informacje pochodzą z z opracowania mgr Katarzyny Foszner Czytaj więcej
Ja ostatnio nie mam ochoty na mięso, tylko kasze, makarony i warzywa!
Pozdrawiam, e.jankowska
Wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i do obserwowania :)