niedziela, 11 maja 2014

Kuskus z warzywami i kurczakiem - dlaczego warto jeśc kasze


Kuskus? Rewelacja!
 To taka pyszna kasza, taka ława do zrobienia, pasuje do niej wszystko.
Ja dodałam filet z kurczaka, zamarynowany w oliwie, tymianku i cytrynie, potem usmażony oczywiscie. 
Do tego grilowana cukinia, świeże pomidory, liście sałaty rzymskiej, ogorek, ser mozzarella, zioła, Kasza kuskus pomidorki cherry, liscie bazylii, szczypiorek, natka pietruszki, sol, pieprz. Mniam! 
Do pracy to idealne danie, doskonałe na zimno. 
Znalazłam fajną i niedrogą kaszę kuskus. To już trzecie moje danie z kuskusem w ciągu tygodnia. Ale mam smaka na te kaszę! Polecam każdemu, kasze warto jeśc.





Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych.










Powodów dla których warto jeść kaszę:


 1. Ze względu na jej wartości odżywcze

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone.

   2. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego

Im grubsza kasza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze (gruboziarniste) nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kolejną zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.

3.  Dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin

Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności.

4. Jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem spożywczym

Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności.

5. Jest łatwa do przygotowania i ma niską cenę

Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować – gryczana czy kukurydziana potrzebuje zaledwie 20 minut. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia (bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej niska cena. Na jej bazie można przygotować zdrowe dania na każdą kieszeń.



Regularne spożywanie kasz z pełnego ziarna może chronić nas przed:
o    nadwagą i otyłością
o    zaparciami
o    hemoroidami
o    polipami i nowotworami jelita grubego
o    nowotworami piersi
o    kamicą pęcherzyka żółciowego
o    podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi
o    miażdżycą i udarami
o    cukrzycą typu



Informacje pochodzą z z opracowania mgr Katarzyny Foszner Czytaj więcej 






Ja ostatnio nie mam ochoty na mięso, tylko kasze, makarony i warzywa!





Pozdrawiam, e.jankowska


1 komentarz:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...