środa, 21 stycznia 2015

Kaszotto buraczane

Składniki

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 burak (ok 250 g) ugotowany lub upieczony
  • 1 czerwona cebula +odrobina oliwy do podsmażenia
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 1/2 bulionu
  • pół czerwonej papryki
  • pomidor bez skórki
  • pół ząbka czosnku
  • natka pietruszki lub kiełki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1.  Do garnka wlewamy bulion i wsypujemy kaszę.  Na patelni obok podsmażamy posiekaną cebulę.  Podsmażoną cebulkę, pokrojoną paprykę i pokrojonego buraka, ziele angielskie, liśc laurowy, sól, pieprz dodajemy do kaszy.
  2. Wlewamy wino i gotujemy mieszając. Wino i bulion maja się redukowac (kasza ma wchłonąc nadmiar płynów).
  3. Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i przekładamy na talerze.  Posypujemy natką lub kiełkami.
Inspiracją był dla mnie barszcz ukraiński i polecam zmierzam do osiągnięcia takiego smaku.






6 komentarzy:

  1. uwielbiam pęczka i buraki- chętnie wypróbuje przepisu :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące danie, bardzo jestem ciekawa jego smaku :) Kolor ma fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor bardzo poprawia humor, ja jestem zdania, że ladne danie smakuje lepiej. No jak pięknie wygląda to już połowa sukcesu, no musi smakowac dobrze :) Latwe i smaczne. Polecam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor kaszotta piękny. Smak podejrzewam, że też.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.