sobota, 5 września 2015

Racuchy bez drożdzy



Składniki dla 2 osób:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek mleka (ok. 100ml)
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko i olej. Wymieszać na gładkie dość gęste ciasto.
  2. Przekroić jabłko na cztery części. Obrać i wydrążyć gniazdo nasienne a następnie  pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. 
  3. Rozgrzać na patelni olej. Kłaść łyżką porcję ciasta z jabłkami i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu z patelni.



Muszę się też pochwalic co dostalismy na ostatniej imprezie rodzinnej. Słoiczki z domowymi przetworami! Mniam, uwielbiam! :)


3 komentarze:

  1. ja na wierch ciasta wyłożonego na patelni do smażenia rzucam jagody :) pod wpływem ciepła i smażenia lekko puszczają sok i pachnie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...