wtorek, 28 stycznia 2014

Domowe Masło orzechowe i dieta grup krwi

Homemade peanut butter

Super przepis na masło ręcznie robione, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Doskonałe jako dodatek oraz do jedzenia z pieczywem. 
 Moje masło będzie dodatkiem, o tym do czego się przydało już w następnym poście.





·  Ok 300g niesolonych orzeszków ziemnych
· 1 łyżka oleju  
· 1 łyżka miodu
· 3/4 łyżeczki soli

Orzechy prażę na patelni lub w piekarniku. Odczekać chwilę, aby orzeszki przestygły i przesypać je do pojemnika, w którym będziemy rozdrabniać. Dodać olej, miód i sól. Miksować przez kilka do kilkunastu minut (z przerwami żeby nie przegrzać urządzenia - u mnie posłużył blender) do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcemy, aby masło było gładkie należy wydłużyć czas miksowania. Przenieść masę do słoika i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.












        Są cztery grupy krwi w układzie A-B-0: 0, A, B i AB. Co to oznacza? To oznacza, że osoba, która ma grupę 0 nie ma żadnych antygenów na krwince. W Polsce 37% osób ma grupę 0, 38% grupę A, 17% grupę B, a ok. 8% to grupa AB. Przy tym układzie nie jest jeszcze tak źle. Problem zaczyna się w układzie Rh. Aż 85% ludzi posiada Rh+, a tylko 15% ma Rh-.
Kiedyś przy dobieraniu diety brano pod uwagę tylko dwa czynniki – wiek i płeć.  Amerykański naukowiec Peter D'Adamo zajmujący się problematyką żywienia wysnuł na podstawie wieloletnich badań wniosek, że naszemu zdrowiu najlepiej służy to jedzenie, które zajmowało poczesne miejsce w jadłospisie naszych przodków. Każda z grup krwi powstała w innym okresie rozwoju gatunku ludzkiego, pod wpływem zmian trybu życia i związanej z tym diety. To sprawia, że pokarmy, do których nasz organizm nie jest genetycznie przystosowany, wydłużają i utrudniają proces trawienia. Skutkiem tego może być przetwarzanie kalorii w tłuszcz, zamiast w energię, uczucie zmęczenia i ociężałości oraz zaburzenia pracy układu pokarmowego, a także - nadwaga.

         Doktor D'Adamo podzielił żywność na trzy kategorie. Pierwsza z nich to pożywienie korzystne, które jest dla ciała nawet czymś w rodzaju lekarstwa. Druga grupa to pokarmy neutralne, które nie leczą, ale też nie szkodzą (jednak przyczyniają się do wzrostu wagi!). Trzecia to pożywienie niekorzystne, które nam zdecydowanie nie posłuży.

 Przeczytaj więcej klikając na czerwony napis.

Grupa krwi O – ŁOWCY -  służy im mięso

Grupa krwi A - urodzeni wegetarianie

Grupa krwi B – koczownicy - nie boją się zmian



Grupa krwi AB- przystosowani do życia w pośpiechu






Przypominam o Candy > klik


 Orzech Na widelcu < klik

1 komentarz:

  1. Też robiłam kiedyś ;) o mały włos nie padł mi blender :) tylko ja wtedy zaparłam się, że nie użyję niczego, co wspomogłoby proces tworzenia masła. miał wystarczyć ten zawarty w samych orzechach. i udało się, tylko było mordobicie przy tym :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...