Dziś chleb ze zbóż i orzechów, ale bezmączny!
Za wcześnie wyrokować, czy "chleb zmieniający życie" - THE LIFE-CHANGING LOAF OF BREAD faktycznie zmieni moje życie, ale przynajmniej takiego określenia użyła autorka do jego opisania.
Chleb bez mąki - składniki:
nieco zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony My New Root's oraz Madame Edith.- 135 g szklanka ziaren słonecznika (ok. 1 szklanki)
- 90 g ziaren siemienia lnianego (ok. 1/2 szklanki)
- 65 g migdałów / orzechów laskowych lub miks tych dwóch (ok. 1/2 szklanki)
- 145 g certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki)
- 4 płaskie łyżki sproszkowanej babki płesznik*
- garść orzechów włoskich
- garść ziaren dyni
- 1 łyżeczka drobno mielonej morskiej soli
- 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
- 3 łyżki roztopionego klarowanego masła (można użyć tłuszcz kokosowy)
- 350 ml wody
Przygotowanie:
- Formę smarujemy masłem. Wsypujemy wszystkie orzechy i nasiona. Dodajemy sproszkowaną babkę płesznik oraz płatki owsiane.Dokładnie mieszamy.
- W osobnym naczyniu mieszamy wodę, roztopione masło klarowane oraz syrop klonowy. Wlewamy do formy. Dokładnie mieszamy. Ubijamy bochenek. Zostawiamy na co najmniej 2h lub na całą noc. (Mój odstał 2h).
- Potem pieczemy w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez tej funkcji) przez 20 minut. Następnie wyciągamy chleb z formy i pieczemy kolejne 40 minut ułożony na kratce. (Nie zrobiłam tak, piekłam w formie). Po wyciągnięciu chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się bardzo kruszył podczas krojenia.
* Sproszkowana babka jest dostępna w każdej aptece. Wystarczy poprosić o babkę płesznik w torebkach lub środek z błonnikiem pokarmowym, w którym będzie podstawowym składnikiem - w swojej aptece znalazłam preparat "Colon C", który ma w składzie tylko sproszkowaną babkę i probiotyk.
Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńProponuję sprobowac! Robi sie go szybko, latwo i przyjemnie :)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOch, nie tylko wyglada, on jest smaczny!
Usuńna pewno już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić!
OdpowiedzUsuńChlebek jest naprawdę sycący, u mnie (tylko ja go jem) wystarcza na kilka dni i nic sie z nim nie dzieje, nadal jest jak swiezo wyjety z pieca :)
Usuń