środa, 4 lutego 2015

Chleb czystoziarnisty - bez mąki!



Dziś chleb ze zbóż i orzechów, ale bezmączny!


Za wcześnie wyrokować, czy "chleb zmieniający życie" - THE LIFE-CHANGING LOAF OF BREAD faktycznie zmieni moje życie, ale przynajmniej  takiego określenia użyła autorka do jego opisania.

Chleb bez mąki - składniki:

nieco zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony  My New Root's  oraz Madame Edith.
  • 135 g szklanka ziaren słonecznika (ok. 1 szklanki)
  • 90 g ziaren siemienia lnianego (ok. 1/2 szklanki)
  • 65 g migdałów / orzechów laskowych lub miks tych dwóch  (ok. 1/2 szklanki)
  • 145 g certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych  (ok. 1,5 szklanki)
  • 4 płaskie łyżki sproszkowanej babki płesznik*
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren dyni
  • 1 łyżeczka drobno mielonej morskiej soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 3 łyżki roztopionego klarowanego masła (można użyć tłuszcz kokosowy)
  • 350 ml wody


Przygotowanie:



  1.  Formę smarujemy masłem. Wsypujemy wszystkie orzechy i nasiona. Dodajemy sproszkowaną babkę płesznik oraz płatki owsiane.Dokładnie mieszamy.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy wodę, roztopione masło klarowane oraz syrop klonowy. Wlewamy do formy. Dokładnie mieszamy. Ubijamy bochenek. Zostawiamy na co najmniej 2h lub na całą noc. (Mój odstał 2h).
  3. Potem pieczemy w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez tej funkcji) przez 20 minut. Następnie wyciągamy chleb z formy i pieczemy kolejne 40 minut ułożony na kratce. (Nie zrobiłam tak, piekłam w formie).  Po wyciągnięciu chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się bardzo kruszył podczas krojenia.

* Sproszkowana babka jest dostępna w każdej aptece. Wystarczy poprosić o babkę płesznik w torebkach lub środek z błonnikiem pokarmowym, w którym będzie podstawowym składnikiem - w swojej aptece znalazłam preparat "Colon C", który ma w składzie tylko sproszkowaną babkę i probiotyk.






Przypominam o Rozdaniu u mnie klik.


6 komentarzy:

  1. na pewno już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek jest naprawdę sycący, u mnie (tylko ja go jem) wystarcza na kilka dni i nic sie z nim nie dzieje, nadal jest jak swiezo wyjety z pieca :)

      Usuń

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.