piątek, 10 kwietnia 2015

Sernik na spodzie czekoladowym






Składniki na ciasto:



  • 2 ½ szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • ¾ kostki margaryny - stopić
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę, którą jednak da się uformować ręką lub zagnieść wszystko na stolnicy, na początku siekając suche składniki z masłem. Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki. 



Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie:


  1. W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami; dodawać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.  
  2.  Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).* 
  4. Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.

* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!
** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz



Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
  • 40 g masła

Przygotowanie:


  1. Czekolady i masło  roztopić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
  2.  Smacznego! 

Przepis częsciowo pochodzi z bloga Moje Wypieki


1 komentarz:

Dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.